Turizmde Oyunlaştırma

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Yönetim ve Organizasyon İnsan Kaynakları Yönetimi

Oyunlaştırma, ilk olarak 2008 yılında ortaya çıkmış bir kavramdır. Oyunlaştırma, oyun tasarımı unsurlarının ve oyun düşüncesinin oyun dışı alanlarda kullanımı olarak tanımlanır. 2010 yılından bu yana yaygın olarak birçok alanda kullanılır. Oyunlaştırma kavramının turizm alanında kullanımı ise turizmde oyunlaştırma kavramını oluşturur. Turizm endüstrisi, deneyime dayanan bir hizmet sektörüdür. Deneyim ise turistler ve hizmet sağlayıcılar tarafından etkileşimli olarak birlikte oluşturulur. Oyunlaştırma turizm alanında müşteri katılımını teşvik etmek ve deneyimi geliştirmek veya sektör çalışanlarının katılımını geliştirmek için kullanılabilir.

Oyunlaştırma, kullanıcı ve sistem arasında etkileşim yaratmak için oyun bileşenlerinin kullanılmasıdır. Oyunlaştırmada kullanıcının motive edilmesi temel unsurdur. Oyunlaştırma, içsel ve dışsal motivasyon kaynaklarından, kullanıcı davranışını değiştirmek için yararlanan ikna edici bir stratejidir. Turizm ve otelcilik sektörü, tüketici katılımını, bağlılığını, memnuniyetini ve kullanıcı deneyimini etkilemek için oyunlaştırmayı stratejik bir araç olarak kullanır. Bu araç, turistlerde ve çalışanlarda davranış değişikliği (hizmet satın alma, verimli çalışma) yaratmak için motivasyonu ve katılımı artırmayı ve birlikte değer yaratmayı amaçlar.

Oyunlaştırmanın pazarlama, işletme, sağlık, eğitim ve spor alanlarında kullanıldığı bilinir. Turizmde oyunlaştırma ise turizm kuruluşları tarafından, turist katılımını teşvik etmek, turist deneyimlerini genişletmek, turist sadakati oluşturmak, turizm marka bilincini arttırmak amacıyla, pazarlama, satış ve müşteri katılımı olmak üzere dışsal uygulama alanlarında veya insan kaynakları, eğitim, verimlilik artışı ve kitle kaynak kullanımı olmak üzere iç uygulama alanlarında kullanılabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Deterding, S., Dixon, D., Khaled, R. ve Nacke, L. E. (2011). From Game Design Elements to Gamefulness: Defining Gamification. İçinde; Proceedings of the 15th international Academic MindTrek Conference: Envisioning Future Media Environments (ss. 9-15). Tampere: ACM Press; Huotari, K. ve Hamari, J. (2012). Defining Gamification: A Service Marketing Perspective. İçinde; Proceedings of the 16th International Academic MindTrek Conference (ss. 17-22). Tampere: ACM Press; Neuhofer, B., Buhalis, D. ve Ladkin, A. (2012). Conceptualising Technology Enhanced Destination Experiences, Journal of Destination Marketing & Management, 1(1–2): 36-46; Oinas-Kukkonen, H. ve Harjumaa, M. (2009). Persuasive systems design: Key issues, process model, and system features. Communications of the Association for Information Systems, 24(1): 485–500; Xu, F., Weber, J. ve Buhalis, D. (2013). Gamification in Tourism. İçinde; Z. Xiang ve I. Tussyadiah (Editörler), Information and Communication Technologies in Tourism 2014. (ss. 525-537). Cham: Springer; Zichermann, G. ve Cunningham, C. (2011). Gamification by Design: Implementing Game Mechanics in Web and Mobile Apps. Kanada: O’Reilly Media Publishing.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Csikszentmihalyi, M. (2008). Flow the Encyclopaedia of Tourism and Recreation in Marine Environments: CABI; Hamari, J. (2013). Transforming Homo Economicus into Homo Ludens: A Field Experiment on Gamification in a Utilitarian Peer-To-Peer Trading Service, Electronic Commerce Research and Applications, 12(4): 236-245; Petric, J. F. (2004). Are Loyalty Visitors Desired Visitors, Tourism Management, 25(4): 463-470; Ritchie, J. R. B. ve Hudson, S. (2009). Understanding and Meeting the Challenges of Consumer/Tourist Experience Research, International Journal of Tourism Research, 11(2): 111-126; Ryan, R. M. ve Deci, E. L. (2000). Intrinsic and Extrinsic Motivations: Classic Definitions and New Directions, Contemporary Educational Psychology, 25: 54–67.