Turizm Kooperatifçiliği

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Üçüncü Sektör Kooperatif

Kooperatifler ortaklaşa sahip olunan ve ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçların, beklentilerin karşılanması için kurulan, gönüllü olarak birleşmiş kişilerin özerk birliğidir. Kooperatifler öz yardım, öz sorumluluk, demokrasi, eşitlik ve dayanışma değerleri üzerine kuruludur. Kooperatif üyeleri dürüstlük, açıklık, sosyal sorumluluk etik değerlerine inanırlar. Bir kooperatifte insanlar kendi başlarına yapamayacakları şeyleri yapmak için fikirlerini, yeteneklerini ve kaynaklarını birleştirebilirler.

Türkiye’de 1980’den beri faaliyet gösteren turizm kooperatifleri, turizm sektöründeki kişilerin gönüllü ve demokratik katılımıyla ortak sosyal, kültürel, ekonomik hedeflere ulaşmalarını amaçlayan özerk kuruluşlardır. Turizm kooperatifi, turizm sektöründe yer alan paydaşlar tarafından kurularak hizmetlerini en iyi şekilde tanıtma ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Ayrıca turizm kooperatifleri, yerel halkın yaban hayat, doğa temelli çıkarlarını işbirliği içinde yönetmesinin yanı sıra gerekli olan kapasite geliştirme planlarını belirleyebilir.

Turizm kooperatifleri istihdam için fırsat yaratmak, gelir elde etmek, ekonomik büyümeye katkıda bulunan mal ve hizmetlerin kullanılabilirliğini artırmak, performansı ve rekabeti teşvik etmek için gereklidir. Yoksulluğun azaltılmasında, köylerde kırsal turizmin gelişmesinde, kırsal kesimde kadınların sosyal ve ekonomik rollerini desteklemede önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca turizm kooperatifleri uzak bölgelerdeki çiftçilerin konaklama ürünlerini turistlere satmalarına yardımcı olmaktadır.

Kırsal bir alanda iyi bir topluluk kooperatifi komitesi, yalnızca yatırımcılarına yatırım getirisini kabul etmemeli, aynı zamanda yerel halk için iş fırsatları yaratabilmelidir. Bu durum kooperatif komitesinin kooperatif üzerinde olmak kaydıyla yerine getirmesi gereken bir zorunluluktur. Bazı kırsal kısıtlamalara rağmen, bir topluluk kooperatifinin yerel halk, hükümetler, STK’lar ve tur operatörleri arasında bir kazan-kazan durumu oluşturan uygulanabilir bir iş modeli olarak kanıtlandığı tahmin edilebilir. Kooperatif, kuruluşun yaratılması yoluyla ticari uygulanabilirlik için bir platform görevi görmektedir. Bununla birlikte, bir kooperatifin vizyonu, toplumun özlemlerine, yerel halkın içsel ve dışsal motivasyonlarına ve ardından sürekli kapasite geliştirme programlarına dayandırılmalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bushell, R. ve Eagles, P.A. (2007). Benefits Beyond Boundaries: Tourism and Protected Areas. İçinde; Bushell, R. and Eagles, P.A. (Editörler), The 5th World Parks Congress. Oxfordshire: CABI Press; Gorman, C. (2010). “Garden Tourism in Ireland An Exploration of Product Group – Co-Operation, Links and Relationships (Yayımlanmamış doktora tezi). Dublin: Department of Geography, Trinity College Dublin; Haniza Mohamad, N. ve Hamzah, A. (2013). Tourism Cooperative for Scaling Up Community-Based Tourism, Worldwide Hospitality and Tourism Themes, 5(4): 315-328; http://ica.coop, (Erişim tarihi: 23. 06. 2019).