Turizm İletişimi

Kavram İletişim Bilimleri

Hizmet sektörü bünyesinde yer alan turizm faaliyetlerinde, sözlü ve sözsüz iletişimle müşterilere yapılan turizm hizmeti üretimi ile tüketimi eşzamanlı olmaktadır. Turizm ve seyahat ile ilgili olan gastronomi ve konaklama, seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğü, turist rehberliği hizmetlerinde iletişim, ilk izlenimin oluşmasıyla karşılama esnasında beden dili ile başlamaktadır. Turizm iletişimi turizm işletmelerinin sundukları hizmet süresince turist deneyimi oluşmasında yadsınamaz ağırlığa sahip olmaktadır. Olumlu turist deneyimi oluşturabilmek amacıyla sunulan turizm hizmetinin beklentiler düzeyinde ve beklentilerin üzerinde olması ve memnuniyet düzeyinin yükselmesi hedefine sürekli iletişim kurularak ulaşılabilmektedir.

Rekabet ortamının yüksek olduğu turizm sektöründe fiyat dışında talebi etkileyen faktörlerden ikame edilebilirlik yani benzer turizm hizmeti sunmakta olan rakip işletmelerin varlığı turizm işletmelerinin turizm iletişimindeki başarıları ölçüsünde tercih edilebilirliğini artırmaktadır. Turizm hizmeti talep etmekte olan paket tura katılacakların, otelde konaklayacakların ve yeme içme hizmeti ihtiyacı olanların zihninde farklı olma algısı yaratabilme iyi bir iletişimle, verilecek hizmetin kalitesinin yüksek, yaşanacak deneyimin eşsiz olacağı beklentisi sunabilen turizm işletmelerinin tercih edilmesi sonucunu doğurmaktadır. Turizm sektöründe Türkiye’nin tanıtımı, İstanbul’un markalaşması veya firmanızın talep edilebilmesi için bütün iletişim kanallarının etkin kullanılması, sosyal medya iletişimi ile görsel basına önem verilmesi gerekmektedir.

Paket tura katılanların şoför, tur rehberi ve tur hostesi ile seyahat boyunca yaşayacakları iletişim, müşteri deneyimi oluşmasını, dolayısıyla müşteri memnuniyetinin de oluşmasını sağlamaktadır. Seyahat sonrası, yaşanan olumlu deneyimler düzeyine göre tekrar aynı seyahat acentasından hizmet satın alma ve mutlu anıların sosyal medya ile paylaşılması, turun tavsiye edilmesi gibi gönüllü reklam ve tanıtım sonucuna ulaşılmasını sağlayabilmektedir. Konaklama tesisine telefon açıldığında santralde çalışanın ilgili ses tonu ilk turizm iletişiminin oluşmasını başlatmakta, konaklama tesisi önünde dostça karşılayan doorman, valizleri taşıyan bellboy kibarlığı ve davranışlarıyla müşterilerle başarılı iletişim kurabilmektedirler. Resepsiyon bankosu önünde bekletilmeden etkin ve hızlı kayıt işlemleri turizm iletişiminde başarı ve müşterilerin memnuniyeti sonucuna ulaşılmasını sağlamaktadır.

Turizm iletişiminde proaktif halkla ilişkiler yaklaşımı ile müşteri memnuniyeti hedefinde olumlu deneyim oluşturabilme fırsatları yaratılmaktadır ve empati kurularak konuğun duygu ve düşüncelerini, içinde bulunduğu durum ve davranışındaki motivasyonu anlamaya çalışılmalıdır. Turizm iletişimi ile algılanan kalite ve beklentileri aşan hizmet yaklaşımı ile satın alınan hizmetin turizm işletmesine ödenen paraya değdiği hissedilmesi için süreklilik, tekrar ve hareketlilik gibi algıda seçiciliğin dış etmenlerinin yönetilmesi esastır.

Yararlanılan Kaynaklar

Çetin, G. ve Bilgehan, A. (2015). Components of Cultural Tourists’ Experiences in Destinations, Current Issues in Tourism, 19(2); Kozak, M. ve Bahar, O. (2018). Turizm Ekonomisi (Sekinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak. M. (2019). Genel Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık; Şengül, S., Ulama, Ş. ve Türkay, O. (2018). Turizm İletişimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Topler, J.P., Zubanov, V., Gorenak, M. ve Knezevic, M. (2017) . Communication Skills in the Tourism Sector- The Role of Tour Guides in Presenting Attractions, Tourismos: An International Multidisciplinary Journal of Tourism. 12(1): 57-78.