Turistik Geceleme

Kavram İstatistik Ekonomi

Turistik kelimesi etimolojik olarak, turizm faaliyeti ile ve/veya turizm faaliyetine katılan kişi olarak “turist” ile ilişkili olan, anlamına gelmektedir. İlgili alanyazında turizm ve turist kavramlarının gelişimi incelendiğinde, öncelikle sürekli yaşanılan yerden uzaklaşma ve seyahat edilen destinasyonda 24 saati aşan sürelerde bulunma söz konusudur.

Kişilerin sürekli olarak ikamet ettikleri yerlerde gerçekleştirdikleri faaliyetler, yalnızca boş zaman aktiviteleri olarak kabul edilir. Bununla birlikte, sürekli yaşanılan yerin dışına çıkılsa dahi, 24 saati aşmayan ziyaretler de, turistik faaliyetlerin kapsamı dışında ele alınır. Bu tür faaliyetler genellikle rekreasyonel faaliyetler olarak adlandırılır. Böylece turizm faaliyetinin kendine özgü olmasını sağlayan unsurun, ziyaret edilen destinasyonda konaklamayı zorunlu kılması olduğu ortaya çıkar. Başka bir deyişle, bir faaliyetin turizm faaliyeti olarak değer kazanması için turistik gecelemenin gerçekleşmesi zorunludur, ifadesi kullanılabilir.

Turistik geceleme böylece, turistik ziyaretler esnasında turizm talebinin ziyaret ettiği destinasyonda faaliyet gösteren konaklama tesis ve işletmelerinden birinde geceyi geçirmesi olarak açıklanabilir. Turistik geceleme turizm ile ilgili benzer terimlerden biri olan konaklama kavramının yerine de kullanılabilmektedir. Bununla birlikte, konaklama kavramı geniş anlamda üstyapı unsurları olarak otel, tatil köyü, motel, pansiyon, misafirhaneler, kamp alanları, devre mülkler vb. tesis ve işletmeleri tanımlamak için de kullanılır. Bu açıdan konaklama, bir işletme ya da tesiste geceyi geçirme faaliyeti olmanın ötesinde, genel anlamda sektörü ifade eden bir kavram olarak algılanmalıdır. Diğer yandan turistik geceleme kavramı ise sıklıkla, turizm talebinin işletme veya destinasyonda geçirdiği toplam gün sayısını ifade etmek için kullanılır. Bu yönüyle turistik geceleme kavramının, destinasyonlar ve turizm işletmeleri açısından önemli bir istatistik kalemini temsil ettiği ifade edilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Butler, R. (TURBAN). (2006). The Tourism Area Life Cycle: Conceptual and Theoretical Issues. Channel View Publications; Robinson, P., Lück, M., Smith, S. L. J. ve Lackey, M. (2013). Tourism. CABI Publishing; Turizm Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı (1999). Turizm Terimleri Sözlüğü: Türkçe açıklamalı (İngilizce, Fransızca, Almanca karşılıklarıyla). Ankara: Başbakanlık Basımevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Robinson, P. (TURBAN). (2012). Tourism: The key concepts. Routledge.