Turistik Değer

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Destinasyonlar, turizm arzı ile turizm talebinin bir araya geldiği piyasalardır. Turizm arzı; belirli koşullar altında belirli bir fiyat ile bir destinasyonun ziyaretçilerin faydasına sunmaya hazır olduğu turizm zenginliklerinin tümüdür. Turizm talebi ise ziyaretçilerin turizm gereksinimlerini karşılama istekleri olarak tanımlanabilir.

Değer; bir müşterinin herhangi bir mal ve/veya hizmetten elde ettiği faydalar ile bu faydalara ulaşmak için katlandığı tüm maliyetler arasındaki fark olarak tanımlanabilmektedir. Turizm ürünü; ziyaretçilerin gezme, eğlenme, dinlenme, öğrenme gibi gereksinimlerini karşılamak için yaşadıkları yerlerden ayrılıp tekrar yaşadıkları yerlere döndükleri zamana kadar geçen sürede elde ettikleri mal, hizmet ve deneyimlerin tümüdür.

Turistik değer kavramı; turizm arzı açısından incelendiğinde, herhangi bir destinasyonun sunmaya hazır olduğu turizm ürünlerini ifade etmektedir. Bu turizm ürünlerinin ziyaretçiler tarafından talep görmesi önem arz etmektedir. Turistik değer kavramı; turizm talebi açısından ise, ziyaretçinin turizm ürününden elde ettiği faydalar ile turizm ürünü için katlandığı maliyetler arasındaki fark olarak tanımlanabilmektedir.

Ziyaretçinin turizm ürününden elde ettiği faydalar dinlenme, zindeleşme, sağlık, hoş zaman geçirme gibi faktörlerdir. Ulaşım ve konaklama gibi hizmetler için ödenen bedelleri, harcanan zaman gibi faktörler ise ziyaretçinin turizm ürününü elde etmek için katlandığı maliyetlere örnek verilebilir. Hem arz hem de talep açısından turistik değer kavramı; destinasyonların sahip olduğu ve ziyaretçilerin elde etmek istedikleri turizm ürünleri olarak tanımlanabilmektedir.

Turistik değerleri genel olarak doğal ve yapay olarak ikiye ayırmak mümkündür. Doğal turistik değerler, doğada kendiliğinden oluşmuş turizm kaynaklarını ifade etmektedir. Akarsular, dağlar-tepeler, denizler, volkanik şekiller gibi unsurlar doğal turistik değerlere örnek verilebilir. Yapay turistik değerler ise insan eliyle yapılmış turizm kaynaklarını ifade etmektedir. Tarihi eserler, otel-bina gibi çeşitli yapılar yapay turistik değerlerden sayılabilmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

Yükselen, C. (2008). Satış Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Bahar, O.Kozak, M. (2012). Turizm ve Rekabet. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozak, N. (2014). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık.