Turist Rehberleri Birliği (TUREB)

Sivil Toplum Kuruluşu Mesleki STK İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

(İstanbul, 2012 - )

22.06.2012 tarihinde 28331 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu (Kabul tarihi: 07.06.2012) uyarınca kurulmuş, kendisine bağlı yedi Meslek Odası ile altı Bölgesel Meslek Odası bulunan, Türkiye çapında örgütlenmiş 13 odanın kamu kurumu niteliğindeki meslek üst kuruluşudur. 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu; “Turist rehberliği mesleğine kabule, meslek içi eğitime ve mesleğin icrasına, turist rehberleri odaları ile turist rehberleri odaları birliklerinin kuruluşuna, organlarının niteliklerine ve seçimlerine, organlık niteliğini yitirme hâl ve usullerine, görev ve yetkilerine, çalışma usullerine, üyeleri ile olan karşılıklı hak ve yükümlülüklerine, gelir ve giderleri ile bütçelerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mesleğe kin görev ve yetkilerine, meslek kuruluşlarıyla işbirliğine ve turist rehberliği meslek kuruluşlarının Bakanlıkça denetlenmesine ilişkin usul ve esasları” kapsar. İlgili yasa doğrultusunda oluşturulan birimleri ile Turist Rehberleri Birliği ülke turizminde rehberlerin daha etkin rol almaları, ülkenin kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılması, yasa dışı rehberlik faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla çalışır. Turist Rehberleri Birliği’nin 18.07.2013 tarihinde yapılan Birinci Olağan Genel Kurulu’nda merkez olarak Ankara seçildi. Turist Rehberleri Birliği 01.10.2013 tarihinden bu yana Ankara’da hizmet vermektedir.

Anayasa Mahkemesi’nin Meslek Kanunu’ndaki bir bölümü iptal kararının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yönetmelik yerine Turist Rehberleri Birliği yöneticilerinin görüş ve önerileri doğrultusunda hukukçularla birlikte hazırlanan Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği 26.12.2014 tarih ve 29217 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Turist Rehberleri Meslek Yönetmeliği; “Turist rehberliği mesleğine kabule, turist rehberliği seçme sınavları ile turist rehberliği sertifika programlarının düzenlenmesine, meslek içi eğitim ve meslekte uzmanlaşmaya, mesleğin icrasına, turist rehberleri odaları ile Turist Rehberleri Birliğinin kuruluşuna, organlarının niteliklerine ve seçimlerine, organlık niteliğini yitirme hâl ve usullerine, görev ve yetkilerine, çalışma usullerine, üyeleri ile olan karşılıklı hak ve yükümlülüklerine, gelir ve giderleri ile bütçelerine ve turist rehberliği hizmetine yönelik sözleşmelerde bulunması gereken asgari unsurlara, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mesleğe ilişkin görev ve yetkilerine, Bakanlık ile meslek kuruluşları arasındaki işbirliğine ve meslek kuruluşlarının Bakanlıkça denetlenmesine ilişkin usul ve esasları” kapsamaktadır. 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince; turist rehberliği mesleğe kabul sınavları, sertifika programları, yabancı dil sınavları, uygulama gezileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde Turist Rehberleri Birlikleri tarafından düzenlenir.

Turist Rehberleri Birliği’ne üye turist rehberleri odaları şunlardır: ADRO - Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası, ANRO - Ankara Turist Rehberleri Odası, ARO - Antalya Turist Rehberleri Odası, ATRO - Aydın Turist Rehberleri Odası, BURO - Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası, ÇARO - Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası, GARO - Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası, İRO - İstanbul Turist Rehberleri Odası, İZRO - İzmir Turist Rehberleri Odası, MURO - Muğla Turist Rehberleri Odası, NERO - Nevşehir Turist Rehberleri Odası, ŞURO - Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası, TRO - Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası. Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsayan bu odalara bağlı toplam 10 bin 916 turist rehberi bulunmaktadır. En fazla turist rehberi İstanbul Turist Rehberleri Odası’na kayıtlıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Turist Rehberliği, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, https://aregem.ktb.gov.tr/TR-51184/turist-rehberligi.html, (Erişim tarihi: 23.06.2019); Turist Rehberleri Birliği (TUREB), http://tureb.org.tr, (Erişim tarihi: 23.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turist Rehberliği Kanunu (2012). Cumhurbaşkanlığı Resmi Gazete (Tarih: 22. 06. 2012, Sayı: 28331); Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, Resmi Gazete (Tarih: 23. 02 2013, Sayı: 28568).