Transit Geçiş

Kavram

Seyahatin başladığı havalimanı ile seyahatin sona ereceği havalimanı arasındaki herhangi bir noktada 24 saatten daha az bir süre duraklama yapan, sonrasında yine aynı ya da farklı bir havayolu ile seyahate devam eden yolcular transit yolcu olarak adlandırılmaktadır. Yolculuğun başladığı havalimanı ile yolculuğun sona ereceği havalimanı arasında başka bir nokta ya da noktalara uğrayan yolcular transit yolcu olarak tanımlanır. Dört farklı transit yolculuk şekli bulunmaktadır. Bunlar; iç hatlar – iç hatlar, iç hatlar – dış hatlar, dış hatlar – iç hatlar ve dış hatlar – dış hatlar şeklindedir. Dış hatlarda uçuş yapan transit yolcuların geçerli güvenlik kuralları gereği bir başka güvenlik kontrolünden geçmesi gerekir. Bazı transit yolculuklarda uçağın ikmal yapması gerektiği durumlarda uçaktan indirilerek transit kart verilir uçağın işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar uçağa alınırlar. Bu durumlarda yolcuların bagajları son varış noktasına kadar bağlandıysa genellikle bagajları uçaktan indirilmez. Transit uçuşlarda aktarma sonrası aynı havayolu ile ya da antlaşmalı farklı bir havayolu ile uçuşa devam edilecekse ve havayolları arasında antlaşma bulunuyorsa yolcuların bir işlem yapmasına gerek kalmaksızın tüm işlemler otomatik gerçekleştirilir.

Her ülkede transit geçiş kuralları farklı şekillerde uygulanır. Bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat esnasında üçüncü bir ülkede aktarma yapılması bazı ülkelerde transit geçiş vizesini gerektirir. Transit geçiş vizesi seyahat eden yolcuya bekleme salonunda seyahat edeceği diğer uçağı bekleme olanağı tanır. Bu vize havalimanından çıkış, diğer alanlarda dolaşma olanağı tanımamaktadır. Transit yolcular, eğer gerekli ise transit vize başvurusu yapmakla mükelleftirler. Dış hatlarda seyahat edecek ve aktarma yapacak yolcuların transit geçiş yapacağı ülkenin şayet vize zorunluluğu var ise yolcunun vize alması gerekmektedir. Transit vizesi olmadığı halde uçuş yapmak isteyen yolcular havayolu yetkilileri tarafından uçağa alınmazlar. Transit geçiş izni olmaksızın uçuş yapan yolculara ülke polisi tarafından ceza uygulanır, ülkeye girişleri engellenir ve yolcu çıkış yaptığı ülkeye geri gönderilir. Transit geçiş vizeleri ilgili ülkelerin konsolosluklarından gerekli evraklar hazırlanıp başvurularak alınır. Hazırlanacak belgeler ülkelere göre farklılık gösterir.

Bazı ülkeler üçüncü bir ülkeye seyahat edecek olan yolculardan havalimanı sınırlarından çıkılmadığı sürece 24 saate kadar kalınan sürelerde transit vizeye gerek duymamaktadır. Seyahat esnasında seyahat edenlerin ilgili ülkelerin transit geçiş vize şartlarına dikkat etmesi gerekir. Transit vize gereken durumlarda seyahat edenlerin transit vize almamaları havayolları tarafından uçağa alınmamaya neden olabilmektedir. Transit geçiş esnasında yolcuların transit geçiş yaptıkları ülkenin o milliyete yönelik prosedüre göre havalimanından çıkış yapabilir ya da yapamaz.

Bir yerden başka bir yere seyahat eden yolcuların farklı bir yerde mola vererek başka bir uçağa aktarma yapılarak yapılan seyahatlere aktarmalı uçuş denir. Aktarma süresinin 24 saatten fazla olması durumunda buna aktarmalı uçuş değil duraklamalı uçuş denilir. Havalimanlarında bu uçuş aktarmalı olarak görülmez. Bu nedenle yolcuların seyahatlerinde uçak kalkış saatleri arasındaki farka dikkat etmesi gerekir. Çoğu zaman transit vizenin gerekip gerekmeyeceğine de bu saat farkına göre karar verilir. Ayrıca transit uçuşlarda ülkeler arasındaki saat farklılıklarına dikkat edilmesi gerekir. Transit uçuşlarda aktarma yapılacak olan havayolunun bazı durumlarda havalimanının aynı olup olmadığı yine yolcular tarafından dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir.