Transfer

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü

Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nde transfer kavramı; “Turistin düzenlenen paket tur veya turun başlangıç noktasına kadar, herhangi bir safhasında veya sonunda, sınır giriş ve çıkış kapıları, marinalar, şehirlerarası veya uluslararası ulaşım hizmetlerinin sunulduğu otogar, gar, liman, havalimanı gibi yerlerden konaklama yapacağı tesise veya tesisten bu ulaşım hizmetlerinin sunulduğu yerlere veya programın başladığı yerleşim yerinden konaklama tesisine veya programın bitiminde tesisten yerleşim yerine bir araçla bir tarifeye bağlı kalmaksızın seyahat acentası tarafından verilen ulaşım hizmeti” şeklinde tanımlanmaktadır.

Turistlerin bireysel ya da grup olarak bir yerden başka bir yere ulaşımının sağlanması önceden planlanmış bir dizi organizasyon gerektirmektedir. Örneğin başka bir tur operatörü ya da seyahat acentasının müşterilerine yönelik karşılama hizmeti kapsamında gerçekleştirilen transfer hizmetleri oldukça önemlidir. Bu transferlerde yerli ve yabancı turistlerin gereksinim duydukları farklı ulaşım hizmetleri (otele bırakma ya da otelden alma, gezi ve toplantılara götürme, havaalanına transfer vb.) sunulmaktadır. Ancak bu transferlere ek olarak anında gerçekleşen, küçük/büyük ve standart/lüks araçlar ile verilen hizmetlerinde olması transferlerin farklı şekillerde yerine getirildiğini göstermektedir. Kendi içinde farklılaşan transfer hizmetleri ile uyumlu olarak, seyahat acentalarının transfer gelirleri de farklılık göstermektedir. Dolayısıyla transfer, seyahat acentalarının faaliyet alanları içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.

Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin amaçları arasında transfer araçlarının ve transfer elemanlarının niteliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek de yer almaktadır. Bu kapsamda yönetmeliğin iki maddesi bu konulara ilişkin hükümler içermektedir. Madde 41’e göre seyahat acentalarının transfer faaliyetlerinde transfer aracında bulunması zorunlu belgeler şöyledir; seyahat acentası işletme belgesinin Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından onaylanmış sureti, transferi yapılan yolcu listesi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği araç plakası, transfer elemanı kimlik kartı ve araç, seyahat acentası tarafından kiralanmış ise sözleşme sureti. Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin 42. maddesine göre ise, seyahat acentaları transfer faaliyetlerinin yerine getirilmesinde bulundurulması zorunlu transfer elemanının sahip olması gereken nitelikler; 18 yaşını bitirmiş olmak, en az ilkokul ya da ilköğretim okulu mezunu olmak ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından verilen seyahat acentası transfer elemanı kimlik kartına sahip olmak şeklinde sıralanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Demir, M. (2017). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü-İlkeler ve Yönetim (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Eser, S. ve Çakıcı, C. (2018). Turist Rehberliği Terminolojisi. İçinde; S. Eser, S. Şahin ve C. Çakıcı (Editör), Turist Rehberliği (ss. 1-24). Ankara: Detay Yayıncılık; http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/10/20071005-7.htm, (Erişim tarihi: 21.05.2019).