Temalı Park

Eğlence İşletmesi Kavram Rekreasyon

Yüksek kalitede çevre tasarımına sahip temalı parklar ailelerin eğlendiği ve hoşça zaman geçirdiği eğlence üniteleri ve farklı uygulamaları ile dikkat çekmektedir. Bu parkların ortaya çıkış nedeni; insanların yaşam standartlarının yükselmesi, boş zamanlarındaki artış ve eğlendiren faaliyetlere yönelik isteklerdeki değişikliklerdir.

Temalı parkların kökeni Ortaçağ Avrupa kentlerindeki mutluluk bahçelerinde canlı eğlencenin, ateş oyunlarının, dansın ve çeşitli oyunların varlığına dayanır. 1583 yılında Kopenhag’ın 10 kilometre kuzeyinde kurulmuş olan Bakken dünyanın en eski eğlence parkıdır. 1800’lü yılların sonunda, Amerika Birleşik Devletlerinin kentlerinde eğlence parklarına yer verilmeye başlandı. 1955 yılında Amerika’nın Los Angeles kentinde bulunan Disneyland ilk tema parkı kabul edilmektedir.

Temalı parklar, tarihi, kültürel ve farklı bilimsel konuları belirlenmiş bir tema çevresinde ele almaktadır. Dolayısıyla temalı parklarda planlama ve tasarım önemlidir. Eğlencelerin bir kurgu çerçevesinde hikâyeler ile birleştirip, ziyaretçilere kavram olarak sunulur.

Temalı parkların bulundukları yöreye sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel açıdan etkileri mevcuttur. Bu parklar istihdam, gelir, altyapı ve hizmetlerinin gelişmesiyle yerel ekonomiye katkı sağlar. Örneğin, 2019 yılında ABD’deki Disneyland tema parkını 18,6 milyon, Fransa’daki Disneyland tema parkını 9,74 milyon ve Almanya’daki Europa Park 5,7 milyon insan ziyaret etti. Bu ziyaretçilerin ihtiyacını karşılamak için hizmet sektörü gelişti, istihdam sağlandı ve farklı iş kolları ortaya çıktı. Temalı parklarda çevrenin korunumu esas alınsa da, taşıma kapasiteleri dikkate alınmadığında görsel kirlilik sunan binalar, büyük otoparklar, gürültü ve su kirliliği gibi çevresel sorunlar ortaya çıkabilir. Temalı parkların sosyal boyutta yarar ve zararları mevcuttur. Kültürel boyutta ziyaretçiler ve yöre insanları arasında etkileşim sağlamaktadır. Öte taraftan geleneksel kültürün sürdüğü yerlerde ziyaretçiler ile yerel halk arasında kültürel çatışmadan kaynaklı sorunlar yaşanabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aylan, F. K. (2018). Kent Turizmi Açısından Rekreasyon Alanlarının Önemi: Konya Temalı Parklar Örneği, Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3: 49-62; Gök ve A, Bingöl, B. (2017). Tarih ve Kültür Temalı Parklar, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 7 (15): 129-140; İnce, S ve Küçük, V. (2018). Tematik Park Kavramı Kayseri Harikalar Diyarı Örneği İrdelenmesi, Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi, 3 (1): 18-33; Raluca, D., C. ve Gina, S. (2008). Theme Park – The Main Concept of Tourism Industry Development, 635-640, http://steconomice.uoradea.ro/anale/volume/2008/v2-economy-and-businessadministration/113.pdf, (Erişim tarihi: 11 09.2019); Tuna, M. (2018). Temalı Parklar ve Çocuk Dostu Turizm, Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, (1): 47-53. https://www.statista.com/statistics/236154/attendance-at-the-disneyland-theme-park-california, (Erişim tarihi: 26.11.2020); https://blooloop.com/features/top-theme-parks-europe/, (Erişim tarihi: 26.11.2020)

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gök, A , Bingöl, B . (2017). Tarih ve Kültür Temalı Parklar, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 7 (15): 129-140.