Teknik Turizm

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turistik aktivitelerin belirli tekniklere göre gerçekleştirilmesidir. Teknik, prensip ve yöntemlerin belirlenmesidir. Bu prensip ve yöntemler turizmin türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Göstergebilimi (semiotik) ile belirlenecek bir teknik turistik faaliyetlerde kullanılacak sembollerin turistlere vereceği anlam konusunda yardımcı olmaktadır. Özellikle inanç turizminde bu teknikler ön plana çıkmaktadır. Turistik bölgelerde tanıtımları gerçekleştirilecek mimari yapıların simülasyonlarla tanıtılması, sanal turistik turlar önemli teknikler gerektirmektedir. Bilişim ve teknolojinin gelişmesi ile turizmde teknik gelişmeler de hızla ivme kazanmıştır. Dijital ortamda turistik planlamaların gerçekleştirilmesi artık mümkündür. Planlamaların teknik altyapıya sahip işletmeler tarafından gerçekleştirilmesi zaman ve harcama bağlamında optimum fayda sağlamaktadır. Teknoloji ve internetle geliştirilen akıllı telefonlar turizmde harita, sanal müzeler, turizm uygulamaları gibi birçok yeni teknik ve uygulamaların önünü açtı. Bu yeni teknikler sayesinde turizm sektöründe önemli bir ivme kazanıldı.

Teknik turizm düşük maliyet, optimum fayda, yüksek katma değer, yüksek sosyal sorumluluk gerektiren süreç, yöntem ve prensipleri içermektedir. Turizmde arz-talep dengesinin sağlanması ve turistik faaliyetlerin artırılması talep sahibi turistlerin gelirleri ile dengeli bir maliyet politikasının izlenmesine bağlıdır. Bu faaliyetlerin turist, turizm, çevre, kültürel değerler için optimum faydayı sağlaması da gerekmektedir. Doğa ve kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi, turizmde sürdürülebilirlik için sosyal sorumluluk anlayış ve prensibinin benimsenmesi gerekmektedir. Doğaya salınan gazların azaltılması ve atıkların geri dönüşümü, çevre kirliliğinin önlenmesi, turistik ve kültürel yapılara zarar vermeyen teknik cihaz ve aletlerin kullanılması teknik turizmde gereklidir. Diğer taraftan teknik turizm bu prensip ve eylemlerin kurumsal bir strateji haline getirilmesini de içerir. Yatırımcıların teknik turizmin ilke ve prensiplerine uygun stratejiler benimsemesi turizmin ve bölgesel ekonominin gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Buckley, R. (1996). Sustainable Tourism: Technical Issues and Information Needs, Annals of Tourism Research, 23(4): 925-928; Fortuny, M., Soler, R., Cánovas, C., and Sánchez, A. (2008). Technical Approach for A Sustainable Tourism Development. Case study in the Balearic Islands, Journal of cleaner production, 16(7): 860-869; Krippendorf, J. (1982). Towards New Tourism Policies: The Importance of Environmental and Sociocultural Factors, Tourism Management, 3(3): 135-148; Long, P. T. ve Nuckolls, J. S. (1994). Organising Resources for Rural Tourism Development: The İmportance of Leadership, Planning and Technical Assistance. Tourism Recreation Research, 19(2): 19-34; Polat, N. (2015). Technical innovations in Cruise Tourism and Results of Sustainability. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 195, 438-445.