Tatil Parkı

Turistlere doğal bir mekânda karavan, dağ evi, ağaç ev, oba ve çadır gibi konaklama hizmetlerinin yanı sıra eğlence ve yeme-içme hizmeti sunan, nitelik ve nicelik açısından gelişmiş ticari parklardır. Diğer bir ifade ile tatil parkları sadece birkaç statik karavan bulunan küçük, bağımsız işletilen parkların ötesinde; ulusal ve bölgesel tatil parkı şirketleri tarafından işletilen geniş aktivite, yemek ve eğlence olanaklarına sahip parklardır. Bunlar genellikle, basit bir karavan ya da çadır hizmeti sunumunun geliştirilerek daha lüks hizmetlerin ucuza sunulduğu destinasyonlardır. Ticari parklar adı altında irdelenebilecek olan tatil parkları işletmeciler ve araştırmacılar tarafından karavan parkı, turist parkı ve açık hava konaklama parkları olarak adlandırılır.

Bu parkları diğerlerinden ayırt eden temel özellik, sektörün gelişim sürecinde ziyaretçilere sunulan hizmetin niteliğinin ve niceliğinin iyileştirilmesi yoluyla yeni bir imaj yaratılmış olması ve koordineli bir tanıtım stratejisiyle kendilerini tatil parkı olarak sunmalarıdır. Sonuç olarak, tatil parkları; sundukları pansiyon, kulübe, ağaç ev ve çadır gibi konaklama hizmetleriyle gündeme gelmiş, ancak kamp alanlarından içinde barındırdığı restoran, bar, havuz ve eğlence hizmetleri sayesinde farklılaşmıştır. Günümüzde bu parkların ziyaretçileri motivasyonlarına, amaçlarına ve katılım durumlarına bağlı olarak bölümlendirilir ve her bir grup için deneyimler çeşitlendirilebilir. Örneğin; maceracı bir turist için bulunduğu doğal ortama bağlı deneyim sunulurken aileler için ucuz ve ailece geçirilebilecek bir tatil sunulur.

Turistlerin tatil parklarını tercih etmeleri bireylerin içsel motivasyonlarından kaynaklanan itme faktörleri ve destinasyonun özelliklerinden kaynaklanan çekme faktörleriyle açıklanır. İtme faktörleri, ziyaretçilerin kaçış, dinlenme, rahatlama, kişisel sağlık, merak, macera ve sosyal etkileşim gereksinimlerinin yol açtığı sebeplerdir. Özellikle, en basit ya da sıradan bir tatil türü olması nedeniyle, diğer tatil türlerine göre daha kolay organize edilmesi ve planlanması tatil parkı ziyaretçilerinin bu tür tatilleri daha rahatlatıcı bulmasını sağlar. Aynı zamanda, bu parklar lüks bir otel ortamında sunulabilecek olandan daha fazla sosyalleşme olanağı da sunar.

Bu ihtiyaçlar bireylerin destinasyona ilişkin çekme faktörlerini araştırması ihtiyacını ortaya çıkartır. Çekme faktörleri tatil parklarında rezervasyon sürecinden başlayarak, konaklamayı daha kolay ve eğlenceli hâle getiren fiziki tesislere kadar ziyaretçilerin deneyimi üzerinde etki yaratan her şeyi kapsar. Dolayısıyla parkı çevreleyen doğal alanlarda sunulan hizmet deneyiminden, destinasyonun kültürel mirasına ilişkin bilgilere; güvenli bir ortamdan, kaliteli yeme-içme hizmetine kadar her şey ziyaretçiler için çekme faktörüdür ve yüksek değer yaratır. Özellikle aileler ve yetişkin turistler iyi işletilen, güvenli ve doğru destinasyonlara yerleştirilmiş, uygun fiyatlı, organize edilmesi kolay ve sade bir tatil olanağı sunan karavan ve kamp tatillerinin oldukça faydalı olduğunu düşünmektedir.

Farklı özellikte turist gruplarına hitap eden tatil parkları, karavan ve çadır gibi konaklama hizmetlerini günümüzde daha iyi tasarlanmış ve daha konforlu mekânlarda sunar. Bu mekânlarda çocuk oyun alanları, yüzme havuzları, su oyun alanları ve bazı parklarda SPA hizmetleri bulunur. Tatil parklarının planlama sürecinde destinasyonlar, gelişimin baskın etkilerinden korunabilecek alanları tercih ederek geliştirme, yönetme ve bakım maliyetlerinin düşük olduğu çekici ve sürdürülebilir manzaralar elde edilebilmesini sağlar. Ziyaretçiler açısından ise tatil parkı tercihleri destinasyonun sunduğu imkânlar ve çekicilikler doğrultusunda belirlenir. Bazı çalışmalarda ziyaretçilerin öncelikli olarak; tuvalet ve duşların temizliği, çalışan personelin tutumları ve parkın genel görünümünü göz önünde bulundurduğu belirtilir. Ayrıca bu tür alanlarda; su ihtiyacını karşılamaya yönelik çeşmeler, yeterli ve kaliteli bilgilendirme ve barbekü veya mangal olanakları da seçim kriteri olarak değerlendirilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Brooker, E. ve Joppe, M. (2013). Trends in Camping and Outdoor Hospitality-An international review, Journal of Outdoor Recreation and Tourism, (3): 1-6; Brooker, E., Joppe, M., Davidson, M. C. ve Marles, K. (2012). Innovation within the Australian Outdoor Hospitality Parks Industry, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 24(5): 682-700; Consumer Research Report 2011 (b.t.). Caravanning & Holiday Parks Industry, http://www.caravanindustry.com.au/wp-content/uploads/2013/05/Industry-Research-Report-2011-For-Email.pdf, (Erişim tarihi: 24.07.2019); Milne, R. G. H. (2012). Master Plan for Bonny Hills’ Community Hall, Rainbow and Bartlett’s Beaches Reserves. http://www.bonnyhills.org.au/text/RMP3%20Report.pdf, (Erişim tarihi: 24.07.2019); Tasmania, T. (2009). Caravan and Holiday Park Market Snapshot, https://www.tourismtasmania.com.au/__data/assets/pdf_file/0019/54406/caravan_snapshot.pdf, (Erişim tarihi: 21.10.2011).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Prentice, R. C. ve Witt, S. F. (1991). Holiday Parks: Current Issues and Trends, International Journal of Hospitality Management, 10(3): 229-244.