Sütlü Biber Turşusu

Gastronomi

Yeşil sivri biberler bünyelerindeki su oranının azalması için oda şartlarında iki gün bekletilirler. Sapları kesilip tohumları çıkartılan biberler bıçak ile birkaç parçaya bölünür. İki sıra biber, bir sıra parçalanmış beyaz peynir ya da peynir+ekşimik olacak şekilde turşu kabı doldurulur. Katmanlar şekilde doldurulan karışımın üzerine kap dolacak şekilde kaynatılmış ve 42-43oC’ye soğutulmuş tuzlu süt (yüzde 2-3 oranında kaya tuzu ilave edilmiş) ilave edilip kabın ağzı kapatılır. Kullanılan peynir tuzlu ise kullanılan tuz oranı azaltılır. Tuzsuz lor, ekşimik ya da çökelek ilave ediliyorsa tuz oranı artırılır. Fermantasyonun ilk iki günü turşu kabı, üzeri örtülerek bekletilir. İkinci günün sonunda turşunun üzerinde biriken su akıtılır ve tekrar tuzlu süt ilave edilir. Daha sonra kap örtülmeksizin oda şartlarında sekiz gün daha bekletilir. Fermantasyon süresince karışıma yoğurma işlemi yapılmamaktadır. Fermantasyon on gün sürmektedir. Kahvaltıda tüketilebildiği gibi diğer öğünlerde de turşu olarak tüketilebilmektedir. Bir başka üretim yönteminde, beş litre süt kaynatılır. 45 oC’ye kadar soğutulur. Yaklaşık 60 gram beyaz peynir parçalanarak soğutulan sütün içine karıştırılır. Kap sarılarak süt yoğurt kıvamına gelene kadar bekletilir. Daha sonra pıhtı buzdolabında bir gün bekletilir. Tülbentten süzülen pıhtının içine kalınca doğranmış ve 15 gram tuz ile ovulmuş altı-yedi adet biber ilave edilir. Sütlü biber turşusu yedi-on gün sonra hazırdır. Beş litre sütten bir kilogram sütlü biber turşusu elde edilir. Tekirdağ’da kahvaltılık katık adı altında üretilir. Ayrandan yapılmış on kilogram ekşimik ile üç-dört kilogram yeşil biber, bir kilogram süt, oran olarak idealdir. Doğranmış biberler tuz ile karıştırılıp bir gece bekletilir. Suyu süzülen biberler ekşimik ile yoğurulur. İki gün sonra bir su bardağı (200 mililitre) süt ilave edilir ve yoğurulur. İki günde bir bir su bardağı süt ilave edilip yoğurulur. On gün süren fermantasyondan sonra katık hazır olur. Bu şekilde üretildiğinde daha koyu kıvamlı bir ürün elde edilir. Biberli ekşimik adıyla anılan ticari üründe ise beyaz peynir, lor peyniri, yeşil biber ve süt kullanılmaktadır.

Yöre halkı ile yapılan görüşmelerden keçi peyniri ve sütü ile hazırlandığında sütlü biber turşusunun daha lezzetli olduğı öğrenilmiştir. Ayrıca yapımında beyaz peynir yerine ekşimik, çökelek yada lor peyniri de kullanılabilmektedir. Mübadeleler sırasında Trakya’ya iskân ettirilen eski göçmenlerce Trakya mutfağına taşınmış sütlü biber turşusu, özellikle Bulgaristan’dan gelen Pomak kökenli yaşlılarca günümüze aktarılmıştır. Edirne’de ve Tekirdağ’da katık ismiyle bilinmektedir. Sütlü biber turşusu peynir ile biber turşusunun lezzetini bir arada toplayan lezzetli bir üründür.

Yararlanılan Kaynaklar

Coşkun, F. ve Arıcı, M. (2005). Sütlü Biber Turşusu Yapımı Üzerine Bir Araştırma, Akademik Gıda, 3(1): 13-15; Coşkun, F. ve Barut Gök, S.(2012). Farklı Laktik Asit Bakterileri Kullanılarak Geleneksel Sütlü Biber Turşusu Üretimi, III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 10-12. 05. 2012, Konya.