Sultanahmet Köftecisi

(Sultanahmet, İstanbul, 1920 – )

Mehmet Seracettin Efendi tarafından İstanbul Sultanahmet’te Divanyolu Caddesi’nde Turan Kebapçısı adıyla faaliyete başladı (1920). Milliyetçilikle ilgili olaylar sebebiyle isim değişikliğine gidildi ve işletme Halk Kebapçısı adıyla devam etti (1944). Mehmet Seracettin Tezçakın’ın vefat etmesiyle (1953), oğulları Mustafa, Selim ve İsmail Tezçakın ikinci nesil olarak işletmenin başına geçti. İlk kuruluş yerinin 1964 yılında istimlak olması nedeniyle, İsmail ve Selim Tezçakın tarafından bugünkü yerine taşınarak Meşhur Halk Kebapçısı adıyla hizmet vermeye devam etti. 1976 yılında işletmeye marka ismi olan Sultanahmet eklendi ve işletme Sultanahmet Meşhur Halk Köftecisi olarak hizmet verdi. Daha sonra sırasıyla Tarihi Sultanahmet Köftecisi ve Tarihi Sultanahmet Köftecisi- Selim Usta isimlerini kullandı ve marka değerini arttırarak büyümeye devam etti. İşletme 2016 yılı itibariyle Avrupa’ya açılarak bir dünya markası olma yolunda ilerledi. İşletme taklitlerinin marka değerine zarar vermesini önlemek amacıyla kuruluş yılını ismine ekleyerek, 2017 yılından itibaren 1920 Sultanahmet Köftecisi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Bugün işletmenin şubeleşme çalışmaları hem yurtiçi hem de yurtdışında devam etmektedir. Asırlık işletmenin logosunda bir dönem sahip olduğu Sultanahmet Meşhur Halk Köftecisi ismindeki baş harfler ve bulunduğu Sultanahmet semtindeki Sultanahmet Camii’nin altı minaresi yer almaktadır. Türk Patent Enstitüsü tarafından tanınmış marka olarak tescillenen ve aynı zamanda yüzyıllık markalar listesine giren Sultanahmet Köftecisi, Türk mutfak kültürüne hizmet eden, markasını ihraç eden yüzde 100 yerli sermayeli yiyecek-içecek işletmelerinden biridir.

Köfteler, ilk günden itibaren baharat kullanılmadan yüzde 100 dana kıyması, soğan, ekmek ve tuz kullanılarak yapılmakta ve mangal ateşinde pişirilmektedir. Sultanahmet Köftecisi’nin kendine has ürettiği ve lezzet topları olarak tanımladığı Sultanahmet Köftesi, Türk mutfağının özgün ürünleri arasında yer almaktadır. Köftesini koruyarak menüsünü geliştirmeye çalışan ve farklı dükkân tipleriyle talepleri karşılamaya çalışan işletmenin klasik olan dükkânlarında köfteler turşu ile servis edilmekte ve yıllardır süregelen menüde köftenin yanında piyaz ve irmik helvası yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Koçel, T. (2006). Kıdemli İşletmeler, İçinde İkinci Aile İşletmeleri Kongresi Kongre Kitabı. İstanbul: Kültür Üniversitesi; http://www.sultanahmetkoftesi.com, (Erişim tarihi: 12. 07. 2019).