Statik Rehberler

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

Dünyada turizm sektörü, ekonomik açıdan en önemli gelir getiren sektörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu sektörün yapı taşını turist oluşturmaktadır. Turist, ister başka bir ülkeye isterse kendi ülkesi içinde başka bir yöreye gitmiş olsa da yaşamaya alıştığı, nerede ne yapacağını iyi bildiği bölgenin dışına çıkmaktadır. Tanımadığı bu yabancı ortamda nasıl alışveriş yapacağından insanlarla iletişiminde tavır ve davranışlarını nasıl düzenleyeceğine kadar her konuda yardıma ihtiyacı vardır. Bir diğer deyişle turist, bulunduğu destinasyonla ilgili her türlü bilgiye muhtaç olmaktadır. Dolayısıyla bütün turistler bulunmuş oldukları destinasyonla ilgili statik rehberlerden yani sesli rehberlik, video, broşür, dergi, kitap ve benzeri gibi yayınlardan arzuladıkları bilgileri basit bir şekilde öğrenme şansına sahiptirler. Diğer bir deyişle, statik rehberler; kendi seyahatini kendisi yönetmek isteyen insanlara, kişilerin canlı anlatımını içermeksizin basılı eserlerden oluşan, örenyeri, müze ve ülke hakkındaki tarihi ve kültürel bilgileri ya da ulaşım yollarını kapsayacak şekilde yardımcı olan araçları tanımlayan bir kavramdır. Rehber kitaplar, dergiler, broşürler, videolar vb. gibi statik rehberler; kapsadıkları coğrafi alandaki tüm önemli turistik çekim merkezleri hakkında özet bilgiler veren, bunlara nasıl ulaşılacağını gösteren, nerede kalınıp ne yenileceğini anlatan bilgileri içermektedir. Fakat turistlerin büyük bir çoğunluğu yine de profesyonel turist rehberlerinden yani rehberliği meslek edinmiş kişilerden ve bu kişilerin sahip olduğu bilgilerden etkileşimli olarak faydalanmayı tercih etmektedirler. Çünkü statik rehberler yani kitap, dergi, broşür, video, sesli rehberlik ve benzeri olanaklar turistler açısından belirli bir zaman ayırmayı ve seyahati önceden planlamayı gerektirmektedir. Oysa ki insanın doğası gereği hazıra alışık olduğu aşikardır. Diğer bir yandan, günümüzdeki çalışma şartları insanlara çok fazla boş zaman bırakmadığı için turistler statik rehberlerden ziyade daha çok hazır bilgiye yönelmeyi tercih etmektedir. Bu nedenle turistler genellikle statik rehberden yararlanarak gideceği destinasyon hakkında daha uzun sürede bilgi edinmek yerine etkileşimli olarak bilgi alabileceği profesyonel turist rehberlerini yani dinamik rehberleri tercih etmektedirler.

Kültürlerarası birtakım farklılıklardan kaynaklı, turist ile ziyarette bulundukları destinasyon arasında kültürel açıdan bir boşluk oluşmaktadır. Bu nedenle pek çok turist, rehberli turları tercih ederek, rehberlik hizmetinden yararlanmaktadır. Öte yandan, hem yeni bir kültürle tanışmak isteyen hem de başka bir ülkede bulunmanın getirebileceği olumsuzluklarla karşılaşmak istemeyen turistler, özellikle profesyonel turist rehberlerinin sundukları hizmetlerden faydalanmayı tercih etmektedirler. Profesyonel turist rehberlerinin sunmuş oldukları her türlü hizmet turistlerin tercih etmiş oldukları destinasyondaki deneyimlerini önemli ölçüde etkilemekte ve bu durum çoğu araştırmacı tarafından da kabul edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, profesyonel turist rehberleri, turistlerin nereleri ziyaret edeceklerini, ziyaret ettikleri yerlerde ne göreceklerini veya bulundukları kültürün hangi yönleri ile etkileşim içerisinde olacakları hususunda önemli bir paya sahip olabilmektedirler. Turistlerin yaşadıkları deneyimler üzerinde önemli bir etkiye sahip olan profesyonel turist rehberleri aynı zamanda turistler ile yerel kültür arasında bir ara buluculuk görevi üstlenmekte ve kültürel etkileşimin sağlanmasında önemli bir role sahip olmaktadırlar. Bu yönüyle profesyonel turist rehberleri, bir kültür elçisi olarak turist ile yerel halk arasında etkileşimi sağlamaktadır. Bu bağlamda turistler statik rehberlerden ziyade alanında uzman olan profesyonel turist rehberlerini seçerek daha fazla bilgiye ulaşmakta ve daha rahat bir seyahat gerçekleştirmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

Değirmencioğlu, Ö. ve Ahipaşaoğlu, S. (2003). Anadolu’da Turizm Rehberliği Temel Bilgileri (Dördüncü basım). Ankara: Gazi Kitabevi; Köroğlu, Ö. (2013). Turist Rehberlerinin İş Yaşamındaki Rolleri Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (16): 91-112; Leclerc, D. ve Martin, J. N. (2004). Tour Guide Communication Competence: French, German and American Tourists’ Perceptions, International Journal of Intercultural Relations, 28(3-4): 181-200; Yu, X., Weiler, B. ve Ham, S. (2001). Intercultural Communication and Mediation: A Framework for Analysis the Intercultural Competence of Chinese Tour Guides, Journal of Vacation Marketing, 8(1): 75-87.