Spor ve Rekreasyon Turu

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama Rekreasyon

Modern toplumun en ihtiyaç duyulan gereksinimlerinden biri, hiç şüphesiz, rekreasyon etkinlikleridir. Rekreasyon, katılımcıların boş zamanlarında istekli olarak uyguladıkları dinlendirici ve eğlendirici faaliyetler anlamına gelmektedir. Modern anlamda rekreasyon ise; çalışmaktan bağımsız, kişilerin önemli ihtiyaçlarını gideren, kişiyi doyuma ulaştırıp mutlu eden bir yaşam biçimidir.

Tarihin en eski dönemlerinden beri insanlar boş zamanlarını geçirmek için rekreasyon etkinliklerine ilgi göstermektedir. Rekreasyon etkinliklerinin kişisel ve toplumsal yararları, fiziksel olarak pozitif etkileri, yeni iş imkânları doğurması, yeni gelir kaynakları oluşturması gibi olumlu özelliklere sahip olması rekreasyonun, spor ve turizm gibi etkinlik alanlarında tercih edilmesine neden olmaktadır.

Spor, para kazanma amacı olmaksızın, bir boş zaman uğraşısı olarak yani amatörce yapılan şekliyle rekreatif faaliyet özelliği taşımaktadır. Yapılan araştırmalar, rekreasyon amaçlı sportif etkinlikleri tercih eden insanların sayısının, diğer etkinliklere katılan insanların sayısından daha fazla olduğunu göstermektedir. Spor ve rekreasyon etkinlikleri, açık veya kapalı alanlarda, araçlı ya da araçsız, münferit ya da grup şeklinde ve daha birçok özelliğiyle insanlara çeşitli alternatifler sunmaktadır. Sportif rekreasyon etkinlikleri, bireylerin vücut gelişimi sağlamasının yanında ruhsal ve zihinsel yönden sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerine olanak tanımaktadır. Ayrıca sağlık problemlerini engelleme, yaşam kalitesini iyileştirme ve stresi azaltma gibi faydaları da bulunmaktadır.

Rekreasyon etkinlikleri turizm ile bir araya geldiğinde ise, alternatif turizm çeşitlerini geliştirmektedir Turizmde sportif rekreasyon etkinlikleri ile ziyaretçilerin daha aktif tatil geçirmeleri sağlanmaktadır. Spor ve rekreasyon etkinliklerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan turlar son zamanlarda yoğun ilgi görmektedir. Günümüzde birçok seyahat işletmesi, spor etkinliklerini kapsayan kısa süreli turlar düzenlemektedir. Bu turlar çerçevesinde katılımcılar boş zamanlarını sportif rekreasyon etkinlikleriyle değerlendirmektedir. Örneğin; tur programlarında; ilk gün trekking, ikinci gün su altı dalışı, üçüncü gün rafting veya benzer farklı dallarda sportif etkinlikler yer almaktadır. Bu turların yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşları bünyesinde farklı sportif rekreasyonel etkinlikleri toplayarak hizmet göstermektedir. Örneğin; futbol, atletizm, kürek, jimnastik vb.

Yararlanılan Kaynaklar

Akoğlan-Kozak, M. (2017). Rekreasyonel Liderlik ve Turist Rehberliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Jakovlev, Z., Koteski, C., Angelkova, T., Mitreva, E. ve Dzambazoski, K. (2011). The Sports–Recreational Animation as a Factor for Tourism development, The Second International Scientific Congress - Biennale The Influence of Tourism, 27-29 Nisan 2011, Üsküp, Makedonya; Karaküçük, S. (2008). Rekreasyon. Ankara: Gazi Kitapevi; Kement, Ü. (2014). Rekreasyonun Diğer Alanlar İle İlişkisi. İçinde; A. Yaylı (Editör). Rekreasyona Giriş. Ankara: Detay Yayıncılık; Ramazanoğlu, F., Altungül, O. ve Özer, A. (2004). Sportif Açıdan Rekreasyon Etkinliklerinin Değerlendirmesi, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 176-179; Sevil, T., Şimşek Y., Katırcı H., Çelik, O. ve Çeliksoy A. (2012). Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi. Eşkişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.