Sini Mantısı

Gastronomi

Trakya mantısı ya da tepsi mantısı da denen sini mantısının özelliği, sini içinde fırında pişirilmesidir. Trakya’nın farklı yörelerinde farklı şekillerde hazırlanabilmektedir. Mantı sini içerisinde fırında pişirildikten sonra üzerine sıcak tavuk suyu ya da yağlı su dökülür ve ocak üzerinde kısık ateşte suyunu çekene kadar bekletilir. Üzerine yoğurt dökülmeden servis edilir ve yenir. Bazı yörelerde sadece et, bazı yörelerde de ete ilave olarak soğan ve baharatlar kullanılabilmektedir. Et olarak en makbulü kaz etidir.

Un, su ve tuz kullanılarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Hamur iri parçalara bölünüp yuvarlandıktan sonra yarım saat dinlendirilir. Ardından oklava ile çok ince olmayacak şekilde (1-1,5 milimetre kalınlıkta) açılır. Yufka, kenarları beş santimetre olan kareler halinde kesilir. Her bir kareye haşlanmış kaz eti ya da tavuk etinden küçük parçalar konur. Karenin karşılıklı kenarları uçlarından birleştirilip sıkılır. Yağlanmış siniye dizilir. Görünüş güzelliği açısından dizmenin şekli önemlidir. 180-200 oC’lik fırında üzeri kızarıncaya kadar 10-15 dakika süreyle pişirilir. Pişirme amacıyla köylerde evlerin yanındaki ekmek pişirme fırınları (çok kızgın olmamalı) da kullanılabilir. Mantı fırından çıktıktan sonra içinde tuz ve karabiberi de olan et suyu, mantının üzerini örtecek şekilde dökülür. Bu su genellikle mantının içine konulan etin kaynadığı su olur. Üzeri başka bir sini ile kapatılan mantı suyunu çekene kadar orta hararetli bir ocak üzerinde 10-15 dakika pişirilir. Suyunu çeken mantı tabaklara alınıp servis edilir.

Başka bir tarifte, hamurun bileşiminde sıvı yağ da bulunmaktadır. Harç malzemesi olarak kıyma, soğan, tuz ve baharatlar (karabiber, kekik ve kırmızı pul biber) kullanılmaktadır. Soğan rendelenip suyu sıkıldıktan sonra kullanılır. Bu malzemeler bazen çiğ olarak, bazen de kavrulduktan sonra kullanılır. Tepsiye dizilen mantı piştikten sonra üzerine yağlı tavuk suyu dökülür. Onun yerine sıvı yağ, margarin ya da tereyağlı su da dökülebilir. Başka bir tarifte ise beş su bardağı un, bir adet yumurta, bir tatlı kaşığı tuz ve yeterince su kullanılarak hamur hazırlanır. 250 gram kıyma, bir adet soğan iki-üç çorba kaşığı sıvı yağda kavrulur. Bir çay bardağı haşlanmış pirinç, tuz ve karabiber ilave edilir. Tepside pişen mantının üzerine birbuçuk litre et suyu ilave edilir. Trakya mantısı Trakya’ya özgü yöresel bir lezzettir. Yapımı zahmetli olmasına rağmen sevilerek tüketilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Coşkun, F. (2012). Trakya’da Geleneksel Bir Yemeğimiz: Sini Mantısı, Dünya Gıda, 1: 18-20; Coşkun, F., ve Yılmaz, İ. (2010). The Traditional Sini Manti (Meat Pastry; A Turkish Type of Ravioli) of Thracian Region, The 1st International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucaus” 15-17 April 2010. Proccedings Book: 461-463.