Sındırgı Belediyesi Remzi Çakar Güreş Müzesi

Müze Spor Müzesi

(Sındırgı, Balıkesir, 2018 - )

Balıkesir Sındırgı ilçe merkezindeki Şerifpaşa Meydanı’nda bulunmaktadır. Müze, Sındırgı’da 1884 yılında inşa edilen tarihi savcılık binasının yenilenmesiyle oluşturulmuştur. 200 metrekarelik bir kapalı alanda kurulu bir Güreş Evi olarak da isimlendirilen müze, 1946-1949 yılları arasında iki kez Kırkpınar’da Başpehlivan olan Şerif Pehlivan ile Mehmet Ali Yağcı, Mehmet Gacaroğlu gibi Sındırgı’dan yetişen, dünyada ve Kırkpınar’da ün yapan 17 güreşçinin hayatı, güreş yaşamı ve madalyalarına ev sahipliği yapmak üzere açıldı. Müze, Tarihi Kentler Birliği tarafından Müze Özendirme Ödülü'ne layık görülmüş olup; aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek güreş müzesi olma unvanına da sahiptir. Kuruluş amacı, Sındırgı ilçesinin kültürel değerlerini yaşatmak, ata sporu güreşin tarihini gelecek kuşaklara aktarmak ve ilçede turizmin gelişmesine katkı sağlamaktır.

Sındırgı’da düzenlenen geleneksel 20. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri kapsamında, 31. 08. 2018 tarihinde hizmete açılan Sındırgı Belediyesi Remzi Çakar Güreş Müzesi’nde, tarihi güreş malzemeleri, kispetler, güreş konulu gazete haberleri ve geçmiş dönemlerdeki güreş müsabakalarına ait fotoğraflar yer almaktadır. Ayrıca müzede sergilenen eserler arasında, ünlü Türk güreşçilerinin kazanmış oldukları çeşitli kupa ve madalyalar; cazgır, güreş ağası ve davul zurna ekibi gibi güreş sporunun aktörlerinin figürleri; güreşlere ait fotoğraflar ve hikâyeler ile küçük bir kispet atölyesi bulunmaktadır. Müzenin girişinde, düğün güreşlerinin ödülü olan bir kese kâğıdı leblebi ile iki metrelik basma da bir geleneğin yansıtıcısı olarak dikkat çekmektedir. Müzede ayrıca dünyada güreşin nasıl başladığına ilişkin tarihsel bilgilere de yer verilmektedir.

Müze binasının içinde, sergi alanının yanı sıra okuma odası ve konferans Bölümü, arşiv bölümü, atölye ve eğitim bölümü, halka açık bir kafeterya ve çay ocağı ile hediyelik eşya dükkânı bulunmaktadır.