Seferihisar Mandalinası

Doğal ve Kültürel Miras Meyve Coğrafi İşaretli Ürün

Seferihisar, 26°45‟00 ve 27°01‟30” doğu boylamları ile 38°17′00″ ve 38°02′00″ kuzey enlemleri), bağlı olduğu İzmir ilinin güneybatısında, Ege Denizi kıyısında konumlanmıştır. Sahip olduğu klimatik, edafik vb. doğal yapı dinamiklerinin etkisiyle, ilçede tarımsal üretim oldukça elverişlidir. Satsuma mandalinası (Citrus unshiu) ise, ilçede ağırlıklı olarak üretimi ve dış ticareti yapılan bir tarım ürünüdür. Seferihisar’ın 2009 yılında Sakinşehir (Cittaslow) Statüsü alması ardından, “Seferihisar Mandalinası” olarak kentin simgesi haline gelmiştir. 2013 yılında Seferihisar Belediyesi tarafından Satsuma cinsi mandalinanın coğrafi işaretini almak üzere Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapılmış, detaylı incelemelerin ardından bölgenin mandalinasını “Seferihisar Mandalinası” adıyla tescilleme kararı alınmıştır.

Seferihisar’ın farklı noktalarında, özellikle Seferihisar ilçe merkezi ve Sığacık Mahallesi'ni birbirine bağlayan aks üzerinde özel mülk niteliğindeki mandalina bahçelerini görmek mümkündür. Bu görsel, ilçenin estetik yönden niteliğini de artırmaktadır.

Mandalina meyvesinden elde edilen mandalina reçeli, mandalina lokumu, mandalina sabunu, mandalina kolonyası vb. ürünler Belediye tarafından işletilen birimlerde kooperatif ürünü olarak satılmakta ve kente gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Bununla beraber, bu ürünün tanıtımı amacıyla Seferihisar'da her yıl, güz mevsiminde “Seferihisar Mandalina Şenliği” düzenlenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2024. Seferihisar Mandalinası, https://izmir.ktb.gov.tr/TR-252270/seferihisar-mandalinasi.html, (Erişim tarihi: 25.07.2024).