Saray Muhallebicisi

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Pastane

(İstanbul, 1935 - )

Hüseyin Topbaş tarafından Bizim Muhallebici adıyla Kasımpaşa’da açıldı (1935). Bundan 14 yıl sonra, o zamanın en gözde semti olan Beyoğlu’nda ilk Saray Muhallebicisi açıldı (1949). Günümüzde İstanbul’daki 21 şubesi ile hizmet vermektedir. Şubeler genelde İstanbul’un gözde semtlerinde, işlek caddelerinde veya alışveriş merkezlerinde yer almaktadır. Menüdeki çeşitlerin tadına mekanda oturarak varmak mümkünken, paket servisi yapılmakta ya da sipariş kabul edilmektedir.

Farklı kılan en önemli özelliklerinden biri, ürünlerinde kendi mandırasından gelen manda sütünü kullanmasıdır. Mandacılık kültürünü yaşatmak için 2014 yılında Silivri’de 210 dönümlük arazide kurulan mandıra, Türkiye’nin en büyük manda çiftliğidir. Kuruluşundan günümüze kadar geçen zamanda, sütlü tatlılarının yanı sıra şu lezzetleri ön plana çıkarak Saray markasıyla birlikte anılmaya başladı. Ürünleri arasında, kahvaltısı, kendi mandırasından gelen manda sütünden günlük olarak üretilen kaymağı, börekleri, kendi üretimleri manda yoğurdunun eşlik ettiği tavuklu pilavı, ve tavuk çorbası gelmektedir.

Kahvaltının özelliği, kendi ürettikleri manda kaymağı, kendi fırınlarında pişen çeşitli ekmekleri ile simidi, börek çeşitleri ve menemenden oluşmasıdır. Sütlü tatlılar, katkı maddesi kullanılmadan yine kendi mandıralarından gelen manda sütü ile hazırlanmaktadır. En çok tercih edilen sütlü tatlı çeşidi olan Kazandibi, bakır kazanlarda 85 yıllık reçeteye sadık kalınarak ve gerçek tavukgöğsü kullanılarak üretilmektedir. Kazandibi ile birlikte; tavukgöğsü, su muhallebisi, saray muhallebisi, sütlaç ve kaymaklı ekmek kadayıfı da diğer popüler tatlılarıdır. En eski lezzetlerinden olan tavuklu pilavın özelliği, tavuk suyunda hazırlanan tavuk etlerinin pilavın üzerinde servis edilmesidir. Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak bilinen tavuk çorbası, tavuk etli ve tavuk suyu çorba olarak iki şekilde servis edilmekte ve günün her saatinde hazır bulundurulmaktadır. İstanbul’un geleneksel muhallebicisinde bunların dışında menüsünde salata ve et çeşitleri de sunulmaktadır.

Şubeleri, sabah erken saatte açılmakta ve kahvaltıya gelen misafirleriyle güne başlamaktadır. Daha sonra çay ya da kahve içmeye gelenleri öğlen servisi takip etmektedir. Çay saatindeki hareketliliği ise akşam yemeği izlemektedir. Gece yarısından sonraki saatlere dek açık olan Teşvikiye gibi şubeler, sinema ya da tiyatro gibi aktivitelerden çıkan misafirlerini eve dönmeden son bir kez ağırlamaktadır. Genelde geniş metrekareli mekanlarda yer alan Saray Muhallebicisi, şubelerinde teras veya bahçeleriyle hizmet vererek misafirlerine şehir ortamında yeşille bütünleşme imkanı tanımaktadır. Temel ilkesi: Kendimizin yemeyeceği bir şeyi asla müşterilerimize satmayacağız.

Yararlanılan Kaynaklar

Saray Muhallebicisi (2020). Bilgi bülteni, (Erişim tarihi: 21.02.2020); Tonguç, S. (2012). İstanbul Hakkında Herşey. İstanbul: Boyut Yayıncılık; https://www.gastronomiturkey.com/haber/saray-muhallebicisi-83-yildir-ayni-recetelerle-dogal-urunler-sunuyor-h8742, (Erişim tarihi: 21.02.2020); https://www.hurriyeom.tr/gundem/babamin-bir-adim-onunde-olmaliyim-ama-bunu-nasil-yapacagimi-dusunuyorum-19789353, (Erişim tarihi: 21.02.2020).