Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji

(Ankara, 1987 - )

Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanlık alanı olarak başta su (termal, mineralli, düz), tıbbi çamur (peloid), gaz (karbondioksit, radon, hidrojen sülfür) ve iklim (güneş ışığı, oksijen ve ozon) gibi fiziko-kimyasal niteliktekiler olmak üzere, farklı ekolojik koşul ve unsurlara maruz kalmanın insan organizması üzerindeki etkilerini inceleyen, bunların yararlı ve tedavi edici etkilerini kullanan; sağlığı koruma ve geliştirme veya tedavi ve rehabilitasyon amacıyla balneolojik, farmakolojik, non-farmakolojik ve doğal tedavi yöntemlerini kullanan klinik tıp alanıdır.

Bir akademik birim olarak hidroklimatoloji kürsüsünün kuruluşu 1938 yılına dayanmaktadır. Atatürk’ün vasiyetiyle 28. 11. 1938’ de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde Prof. Dr. Nihat Reşat Belger başkanlığında ‘Hidroklimatoloji Kürsüsü kuruldu.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) bünyesinde Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı, 1987 yılında bu alanda Türkiye’nin ikinci akademik birimi olarak kuruldu. Prof. Dr. Olgaç Seber’in başkanlığında bu alanda tıpta uzmanlık eğitimi verilmeye başlandı, ilk uzmanlarını ve akademisyenlerini yetiştirdi. GATA bünyesinde akademik faaliyetlerine uzunca bir süre iki öğretim üyesi ile devam edildi. Günümüzde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalında bir profesör, iki doktor öğretim üyesi ile eğitim öğretim ve çalışma faaliyetlerine devam etmektedir.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji polikliniklerine kas iskelet sistemi şikayetleri ile başvuran hastalar değerlendirilmekte farmakolojik tedavileri ve/veya uygun görülmesi halinde termal peloid tedavileri planlanmaktadır. Ayrıca hastaların hastalıkları ile ilişkili olarak gerekli değerlendirmeler sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlı kaplıcalarına, rapor çıkarılarak kaplıca kür tedavilerine gönderilmektedir. Klinik bünyesinde peloidoterapi ünitesi bulunmaktadır. Bu ünitede tıbbi çamurların ısıtılmasıyla tedavi amaçlı kullanımı sağlanmaktadır. Peloidoterapi ünitesi Türkiye’ de hastane bünyesinde açılan ilk merkezdir ve Ankara’ da bu uygulamayı yapan halen tek merkezdir.