Rehberli Tur

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Yönetim ve Organizasyon

Rotası, türü, kapsamı ve konsepti farklı olsa da satışa sunulan tüm rehberli turlar; tasarım, planlama, programlama, hizmet alınacak işletmelerle antlaşma ve yazışma, organize etme, düzenleme, operasyon ve yönetim gibi birbirine bağlı süreçlerden oluşmaktadır. Rehberli turlarda, turistlerin ziyaret edecekleri ülkeye geldikleri andan itibaren bu ülkeyi terk edip kendi ülkelerine dönene kadar geçen süre içerisinde turist alan ülkenin vatandaşı olan bir turist rehberi, turistlere yol gösterme, tanıtma ve bilgi aktarma konusunda yardımcı olmaktadır. Rehberler, tur süresince ülkeye gelen turistlerle iletişim halinde olup turistlerin tatil öncesi zihinlerinde canlandırdıkları deneyimlerin gerçeğe dönüşmesinde aktif rol oynamakta ve turistlerin unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamasını sağlamaktadır. Rehberli turlarda, acenta temsilcisi (tur lideri) bulunmaması sebebiyle onun yapması gereken kayıt işlemleri, yemeklerin düzenlenmesi, otellerin belirli standartlara uygun olması gibi konulardaki denetim hizmetleri görevini de rehber üstlenmektedir. Tur gerçekleştirilip sona erdiğinde, turistler rehber tarafından havaalanına götürülüp uğurlandıktan sonra tur tamamlanmaktadır.

Turist rehberleri, turun başlangıcından bitimine kadar turistlerin istek, ihtiyaç ve beklentilerini göz önüne almakta ve turun akışına uygun hareket etmektedir. Bunun yanı sıra turist rehberleri, hem turistlerin beklenti ve istekleri hem de o ülkedeki turistik arzın özellikleri ile ilgili deneyim sahibi olduklarından, tur planlaması ve yönetimi konusunda seyahat acentalarına yardımcı olabilmektedir. Rehber, tüm hizmetlerin bir araya getirilmesinde ve turistin tüketimine sunulmasında en önemli kişidir. Çok iyi hazırlanmamış bir tur programının bile turist rehberinin yetenekleri doğrultusunda iyi bir şekilde sürdürülebilmesi sayesinde başarıyla gerçekleştirilebilmekte, dolayısıyla rehberin operasyon sürecinde önemli bir işlevi bulunmaktadır. Rehberler, turun sorunsuz, sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için tur araç ve gereçlerin denetimi, yola çıkış yeri ve zamanına göre hareket edilmesi, ziyaret alanlarının gezilmesi ve konaklama işlemlerinin yerine getirilmesi gibi konulara da önem vermektedirler.

Rehberli turlar, yarım günlük, günlük, birkaç günlük, haftalık programlar şeklinde yapılabilmektedir. Rehberli turların en çok yapıldığı alanlar müze, örenyeri, antik kent gibi tarihi çekicilikleri kapsayan kültür turları olarak bilinse de turistlerin farklı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli rehberli turlar da yapılmaktadır. Alanında uzmanlaşmış turist rehberleri tarafından yönetilen turlar arasında yürüyüş turları, gastronomi turları, kuş gözlem turları vb. bulunmaktadır. Rehberli turlarda, turistler birçok güzel noktayı ziyaret ederek coğrafi, gastronomi, arkeoloji ve mitoloji gibi konular ile ilgili bilgiler elde etmekte ve kendi başlarına gidemeyecekleri kapalı yerleri de ziyaret edebilmektedir. Bunun yanı sıra turistler; dil bilmemeleri, yalnız gezmekten çekinmeleri, özel uzmanlıklardan yararlanmaları, yeni insanlarla tanışma, güvenlik, tasarruf vb. sebeplerle rehberli turları tercih etmektedir. Bu bağlamda kendine özgü bir ürün olması ve planlı bir organizasyon yapısı ile rehberli turlar, turistler için büyük bir avantajdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ahipaşaoğlu, S. (2006). Turizmde Rehberlik. Ankara: Gazi Kitabevi; Ayaz, N. (2019). Tur Yönetimine Giriş. İçinde; Ö. Köroğlu ve Ö. Güzel (Editörler), Kavramdan Uygulamaya Turist Rehberliği Mesleği (ss. 249-273). Ankara: Nobel Yayıncılık; Şahin, İ. ve Ünal, C. (2019). Tur Yönetimi Kavramı. İçinde; Ö. Köroğlu ve Ö. Güzel (Editörler), Kavramdan Uygulamaya Turist Rehberliği Mesleği (ss. 217-248). Ankara: Nobel Yayıncılık; Yetgin. D. ve Yolal, M. (2018). Turist Rehberinin Tur Yönetimi. İçinde; S. Eser, S. Şahin ve A. C. Çakıcı (Editörler), Turist Rehberliği (ss. 137-160). Ankara: Detay Yayıncılık.