Polisentrizm

Kavram Yönetim ve Organizasyon

Ev sahibi ülke merkezli bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımda günümüzde işletmelerin yurtdışı faaliyetlerinin artmasıyla birlikte, işletmenin faaliyet gösterdiği ülkeden seçilen yöneticilerin daha etkin olacakları varsayımıyla hareket edilmektedir. Yaklaşımın işletmelere sağladığı yararlar; dil, kültür, sosyo-ekonomik, politik ve yasal çevreye uyum sorunu olmaması, faaliyette bulunulan ülkedeki işletmelerin uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması, bağlı kuruluşun faaliyetlerinin yerleştirilmesi doğrultusunda ev sahibi ülkenin isteklerine etkili bir yanıt verilmesi, bu yaklaşımla seçilen yöneticilerin maliyetinin düşük olması ve yerel yöneticilere ilerleme olanağının sağlanmasıyla birlikte bağlılığın ve motivasyonun artmasıdır. Yaklaşımın temel sakıncaları ise, bağlı kuruluşun faaliyetleri üzerinde etkili kontrol yapılamaması ve ana merkez personeli ile etkili iletişim kurulamamasıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Çetinarslan, H. Ş. ve Can, E. (2017). Türk Çokuluslu Şirketleri için Expat Değerlendirme ve Seçim Kriterleri: Bireysel, Kurumsal ve Durumsal Kriterler Üzerine Bir Çalışma, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Kongresi (ICMEB 2017), Zonguldak, Türkiye, 7-9. 09. 2017; Esen, Ş. ve Gürson, N. G. (2016). Uluslararası Şirketlerde Üst Düzey Yönetici Sağlama Politikaları: Türkiye’de Faaliyet Gösteren 150 Şirket Üzerinde Bir Araştırma, Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami ve Politik Bilimler Dergisi, 1 (1): 104-112; Zorel, F. İ. (2014). Uluslararası İşletme Çalışanlarının Sahip Olması Gereken Niteliklerden Biri Olarak Kültürlerarası Yetkinlik, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (30): 122-135.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Güven, Z. (1996). Çokuluslu İşletmelerde Yönetici Sağlama Politikaları: Etnosentrizm, Polisentrizm, Geosentrizm, Regiosentrizm: Uygulanabilirlikleri ve Öneriler (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.