Perakendeci Seyahat Acentası

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Üretim Yönetimi ve Pazarlama

İşlevsel açıdan seyahat acentası, uluslararası düzeyde toptancı, perakendeci ve karşılayıcı olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Tur operatörü olarak da adlandırılan toptancı acenta, başta ulaşım ve konaklama hizmetleri olmak üzere paket tur kapsamındaki tüm hizmetlere ilişkin önceden antlaşmalar imzalayarak ciddi riskler üstlenmektedir. Hazırladıkları paket turları kendi dağıtım kanalları ve/veya perakendeci acenta vasıtası ile tüketicilerle, bir başka ifadeyle turistlerle buluşturmakta, satışın yapılmasını sağlamaktadırlar. Karşılayıcı acenta ise satışı gerçekleştirilmiş paket turların fiilen gerçekleştirilmesi aşamasında turist çekim merkezlerinde operasyonları organize etmektedirler.

Perakendeci seyahat acentasının fonksiyonları yalnızca tur operatörlerinin paketlerini satmakla sınırlı değildir. Tur operatörlerinin ürünlerinin dışında havayolu şirketlerinin bilet satışı, konaklama işletmelerine rezervasyon kabulü, araba kiralama hizmetlerinde aracılık, zaman zaman özel taleplere uygun küçük gruplara yönelik turlar gerçekleştirmek, seyahat sigortası satışı, vize işlemleri ve diğer konularda seyahat etmeyi kolaylaştırıcı hizmetler ve enformasyon sunmak önemli faaliyetleri arasında yer almaktadır.

Perakendeci seyahat acentasının belirgin özellikleri; yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacının nispeten düşük olması, maliyet artı kâr değil komisyon bazında çalışmaları, risklerinin düşük olması, üreticilikten çok aracılık rolü taşımasıdır.

Perakendeci seyahat acentasının önemi ve geleceği son yıllarda hem sektörde hem akademik çevrelerde çok tartışılan bir konudur. Hızla yayılan elektronik ticaretin seyahat sektörüne yansımaları neticesinde perakendeci seyahat acentasının tamamen ortadan kalkacağı en büyük endişe olarak görülmektedir. Ancak zaman içerisinde değişime ayak uydurabilen acentaların yok olma tehlikesini kolayca aştığı, hatta yeni fırsatlar yakaladığı anlaşılmaktadır. Önceleri potansiyel müşterileri kendi lokal çevreleri ile sınırlı olan perakendeci acentalar, elektronik ticaret ortamın sağladığı olanaklarla hem teoride hem de pratikte bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda tüm potansiyel pazara ulaşma şansı yakalamaktadır.

Booking.com örneğinde olduğu gibi, dünyanın bir başka bölgesindeki bir hizmeti çok farklı bir başka bölgesindeki bir turiste satarak yüksek cirolar ve kârlar ederek mümkün hâle geldi. Bir başka ifade ile perakendeci acenta bir ülkede, turist başka bir ülkede, satılan hizmet daha başka bir ülkede olmasına rağmen ticaret yapılabilmektedir.

Her turistik hizmet üreticisinin kolaylıkla direkt olarak kendi potansiyel müşterilerine ulaşacağı ve aracı niteliğindeki perakendecilerin tamamen ortadan kalkacağı endişesi, zamanla elektronik ortamda daha iyi olan daha çok kazanır düşüncesine evrilmektedir.

Perakendeci seyahat acentacılığı günümüzde satışlarının büyük bölümünü internet üzerinden gerçekleştirmektedir. Bu durum online seyahat acentası olarak adlandırılmalarına neden olmuştur. Perakendeci seyahat acentasının online sisteme geçmesi, pazarlama maliyetlerinin düşmesine, interaktif yöntemlerle talebe daha hızlı cevap verilmesine ve hedef kitlenin genişlemesine katkı sağlamaktadır. Ancak diğer yandan rekabet ve yazılımlara bağımlılığın artması gibi olumsuz etkileri de görülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akgündüz, Y. (2015). Seyahat Acenteciliği İşletmeciliği. İçinde; A. Timur ve Ö. Bardakoğlu (Editörler), Turizm İşletmeciliği (ss. 163-207). Ankara: Detay Yayıncılık; Çolakoğlu, O. E. ve Çolakoğlu, Ü. (2007). Seyahat Acentaları Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; İçöz, O. (2014). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi (Sekizinci Baskı). Ankara: Turhan Kitabevi; Sezgin, B., Sarıışık, M. ve Avcıkurt, C. (2017). Uluslararası Seyahat İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sezgin, B., Sarıışık, M. ve Avcıkurt, C. (2017). Uluslararası Seyahat İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Mısırlı, İ. (2018). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Detay Yayıncılık; Çolakoğlu, O. E. ve Çolakoğlu, Ü. (2007). Seyahat Acentaları Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.