Parion Antik Kenti

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Parion Antik Kenti, Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü’nün sınırlarında bulunmaktadır. Marmara Denizi kıyı kenti olan Parion, 2005 yılından beri yürütülen çalışmalarda özellikle nekropolis alanında elde edilen veriler göz önünde bulundurulduğunda bir Troas kenti olduğu kabul edilmektedir. Antik Parion, batısında Lampsakos, doğusunda Priapos ve güneyinde Skepsis gibi önemli kentlerle komşudur.  Eusebius, Parion'un MÖ 709 yılında kurulduğunu söylemiştir. Parion isminin kökeni ile ilgili üç görüş bulunmaktadır. Bunlardan ilki Parion kökeninin Paros'tan geldiği, diğeri Erythrailı göçmen Iason ve Demetria'nın oğlu Parius'dan türediği, sonuncusu da ismin Troia prensi Paris'ten kaynaklandığı ve Paris’in şehri anlamına geldiğidir.

Kemer köyü’ndeki Parion Antik Kenti Büyük İskender’in Perslere karşı savaşı kazanmasıyla Hellen egemenliği, daha sonra Bergama Krallığı ve Roma hakimiyetine girer. Bizans döneminde Parion önemli bir piskoposluk merkezidir. Parion’da MÖ V. yüzyıldan MS. III. yüzyıl sonlarına kadar tarihlenen gümüş, bronz ve bakır sikkelere (para) rastlanmıştır. Genelde üzerlerinde bir gorgo başı tasviri ile Parion anlamına gelen yazı yer almaktadır. Sikkeler üzerindeki bu yazıdan dolayı burasının Parion olduğu anlaşılmıştır. 2005 yılından bu yana kazılara başlanan Kemer’de, kentin zenginliğini gösteren görkemli bir tiyatro, Roma villası ve odeion yapısı ortaya çıkarılmıştır. Antik çağın önemli liman kenti Parion'da, bin 800 yıllık surların ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. Kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan Roma Hamamı, Agora, limanda bulunan Kule ve Odeion  ziyaretçilerin görebileceği yapıtlar arasında bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

T.C. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). İnanç Turizmi. www.canakkale.ktb.gov.tr, (Erişim tarihi: 30.10.2019); Tolun, V. (2012). Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı Çanakkale. İçinde; F. Özdem (Editör), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale (ss. 11-162), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları; Tolun, V. (2012). Osmanlı'nın Akdeniz'e açılan Kapısı Çanakkale. İçinde; F. Özdem (Editör), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale (ss. 11-162). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.