Otel İşletmelerinde Konsorsiyum

Kavram Yönetim ve Organizasyon

Otel işletmelerinin varlıklarını devam ettirebilmek ve yoğun rekabet koşullarıyla başa çıkabilmek adına sürekli gündemlerinde olan konuların başında ürünleri için yeni pazarlar bulabilme endişesi yatmaktadır. Otel işletmeleri bu amaçla tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri projelerde stratejik ittifaklar yapma yolunu tercih ederler. Otel konsorsiyumları bu kapsamda değerlendirilen alternatiflerden birini temsil etmektedir. Kaynakların, risklerin ve maliyetlerin paylaşılması otel konsorsiyumlarını pazar alanlarını genişletmeyi planlayan otel işletmelerinin cazip bir alternatifi haline getirmiştir.

Otel konsorsiyumları çoğunlukla pazarlama, bazı durumlarda satın alma ve markalaşma faaliyetleri için kaynaklarını birleştiren, genellikle bağımsız otel sahipleri tarafından oluşturulan otel organizasyonları olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifade ile otel konsorsiyumları tek başlarına başaramayacakları pazarlama organizasyonu ve pazarlama başarısını elde etmek için bağımsız otel işletmelerinin finansal katkı yaparak kurdukları ortak bir markanın yönetimi olarak da ifade edilebilir. Böylelikle otel işletme maliyetlerinde azalma olurken artan işlerden ek gelir elde edilmesi söz konusu olabilmektedir.

Bireysel tarzlarını korumak isteyen veya franchise, yönetim sözleşmesi gibi ürün özelliklerini karşılamakta zorlanan bağımsız otel işletmeleri, benzer pazarlama faydalarını bir otel konsorsiyumuna katılarak elde edebilirler. Otel konsorsiyumlarının genel olarak bağımsız otellerin üyeliklerinden oluştuğu düşünülür. Ancak bağımsız otellerin yanı sıra yerel ve uluslararası otel zincirleri için de pazarlama sorununa getirilebilecek en iyi seçeneklerden biri otel konsorsiyum zincirine dahil olmaktır.

Otel konsorsiyumlarında üyeler yapı içerisinde ortak bir pazarlama anlayışının parçası olurken, finansal yapıları tamamen bağımsızdır. Konsorsiyumların bu yapısı oteller için pazarlama çalışmalarının önemli bir başlığı haline gelmesini sağlamıştır. Konsorsiyumlar otellere daha fazla pazarlama alanı sunmaktadır. Oteller konsorsiyum zincirlerine dahil olarak seyahat acentaları ve uluslararası pazarlar için kendilerini daha ulaşılabilir kılmaktadırlar. İş hayatında küreselleşme devam ettikçe, konsorsiyum yapılanmalarının daha güçlü bir hâle gelmesi beklenmektedir.

Konsorsiyumların etkili pazarlama ağları olduğu, farklı örnek uygulamalarla kanıtlanmış olan bir yapısı vardır. Üyelerin pazarlama çabalarının bir araya getirilmesi güçlü yönlerini ve itibarı ortaya çıkarırken, reklam ve rezervasyon maliyetlerinin azalmasını sağlar. Belki bütün konsorsiyumların büyük otel zincirleri kadar itibarlı olduğu söylenemez ama turizm endüstrisinde çok iyi tanınan ve üyelerine itibar sunan Leading Hotels of The World ve Preferred Hotels & Resorts gibi konsorsiyumlar bulunmaktadır.

Otel konsorsiyumları seyahatçilere sundukları kullanım kolaylığı, iyi fiyat ve güvenlik özellikli web siteleriyle seyahat acentalarına verilecek komisyonun seyahatçinin cebinde kalmasını sağlamaktadırlar. Otel konsorsiyumlarının bu yöndeki gelişimi seyahat acentalarının önemli bir işlevinin otel konsorsiyumları tarafından gerçekleştirilmesi gibi yeni bir durum ortaya çıkarmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar

Das, V. ve De Groote, P. (2008). Globalisation in Hotel Chains Case Study: Profile of the Bulgarian Business Traveller, Bulletin de la Societe Geographique de Liege, 50: 17-26; Holloway, J.C. ve Plant, R.V. (1993). Marketing for Tourism (İkinci baskı). Pitman Publishing; Knowles, T. (1996). Coporate Strategy for Hospitality. Lonhman; Kotler, P., Bowen, J. ve Makens, James (1996). Marketing for Hospitality & Tourism. New Jersey: Prentice Hall; Litteljohn, D. (1982). The Role of Hotel Consortia in Great Britain, Service Industries Review. 2(1): 79-91; Roper, A. (1995). The Emergence of Hotel Consortia as Organizational Forms, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 7(1): 4-9, Smaranda C., Cristina, F., Morgovan, C. ve Bota, M. (2010). International Hotel Chain Strategies Used into the World Compared with Romania, 5th WSEAS International Conference on Economic and Management Transformation, October 24-26 2010 West University of Timisoara: Romania.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ayazlar, G. (2016). Entry Modes: Marketing Consortium. İçinde; Ivanova, M., Ivanov, S. ve Magnini, V. (Editörler), The Routledge Handbook of Hotel Chain Management (ss. 171-184). Londra: Routledge.