Örgütsel Çekicilik
Kavram Yönetim ve Organizasyon
-
2020
Küreselleşme ve teknoloji kullanımının artmasıyla birlikte nitelikli insan kaynağı, rekabet yarışına katılmak isteyen işletmeler açısından önemli bir unsur olmaktadır. Ancak nitelikli insan kaynaklarını örgüte çekebilmek, örgütte açılan pozisyonlara başvurmalarını sağlamak, örgütün çekicilik düzeyi ile ilgilidir. Bu bağlamda, işe aday olabilecek kişilerin çalışacakları yer seçmelerini etkileyecek en önemli etken örgütsel çekicilik veya işveren çekiciliği olarak ifade edilebilir. Örgütsel çekicilik, beklenti teorisi ve karar teorileri kapsamında incelenirken, son dönemde işe aday olacak kişi ile kuruluş arasındaki uyum çerçevesinde ele alınmıştır. Schneider’e (1967) göre, işe aday olacak kişinin ilgi alanına, ihtiyaçlarına, tercihlerine ve kişiliğine bağlı olarak işletmelere karşı duydukları ilgi değişmektedir. Örgütün ihtiyaçlarına ve beklentilerine, örgütün amaçlarını gerçekleştirmesine, rekabet avantajı sağlamasına katkı sağlayacak en uygun nitelikli çalışanlar, örgüte kazandırılmak istenir. Aday açısından ise, bireyin ilgi alanları, ihtiyaçları, tercihleri ve kişilikleri örgütün çekiciliğini etkilemektedir.
Ehrhart and Ziegert (2005) çalışmalarında, örgütsel çekicilik kavramını, çevre işleme metateorisine, etkileşimci işlem metateorisine ve kendini işleme metateorisine dayandırmaktadır. Kısaca, çalışmak istenilen yer olarak adlandırılan örgütsel çekicilik kavramı aslında işletmelerin kurumsal imaj ve itibar gibi soyut varlıklara sahip olduğunun göstergesidir. İşletmeler, insan kaynaklarının seçilmesi ve işe alınması noktasında dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü işletmelerin çekiciliğini kaybetmesi, işletmede çalışmaya aday nitelikli personellerin azalmasına ve bu bağlamda işletmenin değişime ve çevreye uyum sağlamasının zorlaşmasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla işletmede uzun vadede aynı kişilerin yer alması sonucunda işletmenin alınan kararlarda ve faaliyetlerinde yenilik üretememesine, amaçlarını gerçekleştirme noktasında eksik kalmalarına neden olabilmektedir. Dolayısıyla turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin örgütü çekici hâle getirmeleri, işletmede çalışmak isteyecek işgörenlerin nitelikli olmasına ve işletmelerin daha kaliteli hizmet vermelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca çalışanların niteliklerinin ve eğitim seviyelerinin artmasıyla birlikte örgüt iklimi pozitif etkilenerek, çalışanların işlerini yaparken daha fazla keyif almalarına, eğlenerek çalışmalarına, psikolojik olarak kendilerini rahat hissetmelerine katkı sağlayacaktır.
Yararlanılan Kaynaklar
Boztepe, H. (2014). Kurumsal Çekicilik Kavramı ve Kurumsal Çekicilik Unsurlarının Algılanan Önemini Tespit Etmeye Yönelik Bir Araştırma, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 1 (46): 1-21; Ehrhart, K. H. ve Ziegert, J. C. (2005). Why Are Individuals Attracted to Organizations?, Journal of Management, 31 (6): 901-919; Lievens, F., Decaesteker, C., Coetsier, P. ve Geirnaert, J. (2001). Organizational Attractiveness For Prospective Applicants: A Person–Organisation Fit Perspective, Applied Psychology, 50 (1): 30-51.