Ordövr Tabağı

Gastronomi

Ordövr, kendilerinden sonra gelecek basamakları tamamlamak, yeme isteğini artırmak için dekoratif şekilde hazırlanmış doyurucu olmayan küçük boyutlardaki iştah açıcı yiyeceklerdir. Fransız kökenli bir kelimedir ve aslı hors d’oeuvre’dir. Klasik menü sıralamasında ilk sırada yer almakta ve ordövr aşçısı tarafından hazırlanmaktadır. Çok eski zamanlarda Fransızlar'da ve Ruslar'da beyaz şarap ile birlikte salon dışındaki bir odada servis edilirdi. Zamanla günümüzdeki şekline dönüşerek yemek masasına getirilmeye başlandı. Türkiye ile Ortadoğu ülkelerinde meze, İspanya’da tapas, Fransa’da ordövr (hors d’oeuvre), mağrip (kuzeybatı Afrika bölgesi) ülkelerinde mukabalat, İtalya’da ise antipasta olarak isimlendirilir.

Ordövrler iştah açmaya yönelik hazırlandığından gerek karışık soğuk salatalar şeklinde gerek sıcak köfteler halinde hazırlansa da lezzetleriyle birlikte görünüşleri de büyük önem taşımaktadır. Sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Örnek olarak mini pizzalar, mantar çeşitleri, soğuk balık, mini paneler, yumurtalar, mayonezli kokteyller, sosis, salam, mini şişler, sebzeler, çeşitli börekler, mini köfteler verilebilir. Çeşitli peynirler, çeşitli sebze ve salatalar, tüm zeytinyağlı dolmalar, turşular, ekmekler, pilavlar, Çerkez tavuğu, fasulye piyaz vb. ordövr olarak servis edilmektedir. Ayrıca sakatatlar da soğuk ordövr olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Böreklerin ordövr olarak servis edilmesi düşünüldüğünde ise özel sosları ile birlikte küçük boyutlarda hazırlanarak büyük tabaklar içerisinde kürdanlıkla sunulmaktadır. Ordövr için hafif yiyecekler tercih edildiği için ağır hiçbir yiyecek meze grubunda yer almamaktadır. Beraberinde neyle sunuluyor olursa olsun acele etmeden, muhabbet eşliğinde oldukça yavaş bir şekilde yenmektedir. Masada uzun süre kalmaları gerektiğinden oda sıcaklığında beklemesi durumunda sakınca oluşturmayan yiyeceklerden seçilmektedir. Ancak havyar gibi daha soğuk yenebilen yiyecekler tercih edildiğinde ise bekletilmeden tüketilmeleri gerekmektedir.

Ordövrlerin menü sıralamasındaki yeri aşağıdaki örnekte gösterildiği gibidir: Ordövr tabağı (soğuk), çorba, ordövr tabağı (sıcak), ana yemek+sebze ve salata, tatlı.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2012). Yiyecek Üretimi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları; Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (2018). Ordövrler ve Mezeler. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı; Türkan, C. (2010). Mutfak Teknolojisi. Ankara: Sistem Ofset.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (2018). Ordövrler ve Mezeler. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.