Kuzu Yaylası Milli Parkı

Doğal ve Kültürel Miras Ulusal Park

(Kartepe, Kocaeli, 2011 - )

Kocaeli’nin, Kartepe ilçesi’ne bağlı, Maşukiye ile Derbent mahallelerinin güneyinde ve Sultaniye Mahallesi’nin kuzeyinde yer almaktadır. Kuzuyayla Tabiat Parkı A tipi mesire yeri statüsünde iken, 2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edildi. Büyüklüğü 109,7 hektardır. Kartepe’nin (Keltepe-1602 metre) İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü'nü gören bir noktasında bulunan tabiat parkı, sahip olduğu doğal ve rekreasyonel kaynak değerleri sebebiyle koruma altına alındı. Park, kışın güzel manzaralar sunmaktadır. Tabiat parkının tamamı devlet ormanıdır.

Kuzuyayla tabiat parkının büyük kısmında Üst Jura-Alt Kretase yaşlı Keltepe mermeri, doğu kısmında Permiyen-Triyas yaşlı Sultaniye metamorfitlerinin oluşturduğu şist, fillat, kuvarsit ve mermer birimleri oluşum göstermiştir.

Alana genel olarak orman ekosistemi hâkim durumdadır. Orman aralarında, azda olsa ormanlık arazilerin tahribi sonucu oluşmuş step alanları bulunmaktadır.

Kuzuyayla Tabiat Parkı’nda orman kuran asli ağaç türü doğu kayını olup, çoğunlukla saf orman halindedir. Bu ormanın çalı katında orman gülü yaygındır. Doğu kayınına eşlik eden ağaç türleri, kestane, kayın, gürgen, Macar meşesi, Istranca meşesi, dişbudak yapraklı kanatlı ceviz, dişbudak, akçaağaç, göknar, akçaağaç, sakız ağacı, şimşir ve kocayemiştir. Ayrıca yer yer karaçam ve sarıçam ağaç topluluklarına rastlanılmaktadır. Düşük rakımlı yerlerde kestane ve meşe türleri karışım yapmaktadır. Bunlar dışında eğrelti, defne, orman sarmaşığı, ayı üzüm ve böğürtlen türleri de yayılış göstermektedir. Alana özel bir flora çalışması yapılmamış olup, günümüze kadar yapılan çalışmalarda en az 79 türün varlığı tespit edildi. Alanın içinde bulunduğu Kartepe’de 418 tür ve alt tür, Kocaeli ilinde ise 928 tür ve tür altı takson tespit edildi.

Tabiat parkı içerisinde, iki adet iki yaşamlı, altı tür sürüngen, 45 tür kuş, 21 memeli tür tespit edilmiştir. Parkta, çakal, tilki, kirpi, tavşan, porsuk, yaban domuzu, sarı yılan, atmaca, şahin, kuzgun gibi türler görülmektedir.

Tabiat parkı, Kartepe Kayak Merkezi’ne yaklaşık üç kilometre mesafe olan tabiat parkı, kış mevsiminde kış manzaraları, yazın yayla havası, bitki örtüsü ile İzmit Körfezi’ne hâkim seyir manzarası imkânı sunmaktadır. Alanda doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, manzara seyri ve piknik gibi aktiviteler yapılabilir. Parkta; kır lokantası, büfe, giriş kontrol binası, tuvalet, su deposu, çocuk oyun alanı ve piknik masaları ile çadır ve karavan yerleri de bulunmaktadır. Günübirlik kullanım alanı yaklaşık olarak 1.150 kişi kapasitelidir.

Tabiat parkı, İzmit merkez ilçeye 27 kilometre, Gölcük ilçesine 44 kilometre, Sakarya iline 72 kilometre, Yalova iline 77 kilometre ve İstanbul iline 130 kilometre mesafede olup ulaşım kolaylığı mevcuttur. Ziyaretçiler özel araçlarıyla, Maşukiye Mahallesi’ne, buradan da Kartepe Caddesi üzerinden 19 kilometre uzaklıktaki tabiat parkına ulaşabilirler. Tabiat parkı ana girişi alanın kuzeydoğusundadır. Bu ana giriş dışında, alanın batısındaki iki adet tali yol ve alanın güneybatısında bulunan Altıoluk yaylasından gelen tali yol ile de ulaşılabilmektedir. Alan içindeki yollar genel olarak stabilize ve patika yollardır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akıncı, Ş. ve Özhatay, E. (2004). The Flora of Keltepe Area (Kocaeli/Turkey), İstanbul Eczacılık Fakültesi Mecmuası, 37: 23-54; http://kuzuyayla.tabiat.gov.tr/, (Erişim tarihi: 22.11.2019); Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (2016). Kuzuyayla Tabiat Parkı Gelişme Planı; Kocaeli. Özen, F. ve Acemi, A. (2011). Kocaeli’de Yayılış Gösteren Bitkilerin Endemikler ve Tehlike Sınıfları Yönünden Değerlendirilmesi, OT Sistematik Botanik Dergisi, 18 (1): 147-189.