Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Misyonu, “Tarih, kültür, sanat, doğa ve termal kenti Kütahya’nın tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkarak, ili turistler için bir cazibe merkezi haline getirerek yaşanabilir bir marka kültür kenti olmak” vizyonu; “Kütahya iline gelen yerli ve yabancı her turistin memnun ayrılmasını sağlayarak, şehre gelen tüm misafirleri turizm elçisi haline getirmektir.” 3300 metrekare kapalı alanı olan dört katlı bağımsız binada faaliyet gösteren Kütahya Kültür ve Turizm Merkezi’nin hizmetleri İl Müdürlüğü’ tarafından yürütülmektedir. Bu binada İl Müdürlüğü ve sürekli sergi salonunun yanı sıra, güzel sanatlar galerisi, resim çalışmaları atölyesi, ebru kurs atölyesi, 100. yıl Çocuk Kütüphanesi, sinema ve toplantı salonu, Vahit Paşa İl Halk Kütüphanesi, süreli yayınlar bölümü ve internet salonu yer almaktadır.

Müdürlüğün kültür envanteri arasında halk oyunları (zeybek, kadın oyunları olan Yasemen Dalı, Yengeler oyunu, gelin (Paça Günü) oyunları), Hayme Ana (Ertuğrul Gazi’nin annesi), yöresel yemekler (cimcik, ıspanaklı şibit, kıymalı sini mantısı gibi), el sanatları (çinicilik, porselen, dokumacılık, oya işlemeciliği, elmas ve gümüş işlemeciliği, el işlemeciliği), düğün giysisi (bindallı, yolaklı, dallı, eğrimli, çatkılı, tefebaşı gibi), erkek kıyafeti (mintan gibi), müzik (klasik Türk musikisi, halk müziği gibi), halk bilgisi (günlük yaşamda çelebilik, halk hekimliği gibi), efsaneler (Kütahya ilinin adına ilişkin, sarıkız, kale efsanesi gibi) yer almaktadır. Turizm envanterinde ise termal turizm, sağlık turizmi, kültür turizmi, dağ ve doğa yürüyüşü, avcılık, kuş gözlemciliği, kamp ve karavan turizmi, mağara turizmi, sportif olta balıkçılığı, bitki inceleme, bisiklet-motor-atlı doğa yürüyüşü yer almaktadır. Arkeoloji müzesi, Çini müzesi, Kossuth Müzesi, Özel Müzeler (Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi gibi) Aizanoi antik kenti, Frigya Vadileri Müdürlüğün müze ve örenyeri çekicilikleri envanterinde; Dumlupınar Şehitliği, Dumlupınar İlk Hedef Anıtı, Şehit Baba-Oğul Anıtı ve Milisler Anıtı şehitlik ve anıtlar envanterinde yer almaktadır. Bunların yanında mızık çamı, 1000 yıllık kestane ağacı gibi korunan tabiat varlıkları ve Hürriyet Çeşmesi, Salihler Çeşmesi gibi çeşmeleri müdürlüğün turizm envanteri içinde yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şube Müdürü M. Özer ile 29.11.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: G. Gençer); https://kutahya.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 18.11.2019); https://yigm.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 26.11.2019); http://zafer.gov.tr/, (Erişim tarihi: 26.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://kutahya.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 18.11.2019):