Kür Havuzu

Kavram Sağlık Yönetimi

Termal yeraltı suları, ülkelerin değerli doğal kaynaklarından biridir ve sağlık, turizm amaçlı olarak da kullanılmaktadırlar. Termal yeraltı suları yeryüzünün derinliklerinden çıkarak yüzeye ulaşmaktadır ve içerikleri geçtikleri bölgelerin jeolojik yapısı tarafından oluşturulmaktadır. Termal kaplıcaların bilimsel anlamda kullanılması kür olarak adlandırılmakta olup, sıcak maden su kaynağının sahip olduğu iklim koşullarına ve bunları tamamlayan biyolojik ortamın etki unsurlarına bağlıdır. Sağlık üzerinde olumlu etkisi olan mineralize termal suların ve bunlara ait çamurların kaynağın bulunduğu yerdeki çevre ve iklimsel faktörlerin, biyolojik ortamın insan sağlığına olan etkisi, uzman hekimin programı ve denetimi ile birlikte termal su banyosu, içme, inhalasyon, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerle, iklim kürü ayrıca fizik tedavi, rehabilitasyon, mekanoterapi, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerle birleştirilmektedir. Bu tür tedavilerinin arzıyla oluşan turizm hareketine termal turizm denmektedir. Dünyadaki birçok ülke termal sulardan yararlanılarak yapılan kür uygulamalarıyla turizm sektöründe önemli bir yer kazanmış olup termal turizm türünü, sağlık turizminin ayrılmaz parçası olarak kabul etmiştir.

Termal kürlerin uygulanması amacıyla termal turizm işletmelerinde özel bölümler mevcuttur. Kür havuzları olarak tanımlanan bu özel bölümler termal tedavi yöntemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla altı ve yanları mermer veya beton gibi benzeri malzemeler kullanılarak yapılan, genellikle üstü açık özel bölümlerdir. Kür havuzlarında yapılan kürler, hastalığın ve kür uygulamasının çeşidine göre değişik sürelerde devam etmektedir. Bir kür uygulaması için öngörülen ortalama süre üç-yedi gün ile 21 gün arasında değişmektedir. Kaplıca kürlerinin ana unsurunu balneolojik kaynaklar, yöreye ait iyileştirici unsurlar ve iklim koşulları oluşturmaktadır. Kaplıca kürleri; belirli hastalıkların belirli zamanlar da tedavi edilmesinin yanında direnci artırmak, vücudu dinlendirmek, çalışma gücünü tekrar kazanmak, dinlenmek ve iyileştirme amacıyla değerlendirilmesi gibi çeşitli unsurları da kapsar.

Sağlık turizmi kapsamında değerlendirilen termal kaplıca tedavileri, kür havuzlarında belirli kurallara ve sürelere uyulmak koşuluyla alanında uzman kişilerin gözetiminde uygulanmaktadır. Son yıllarda Türkiye’nin sağlık turizmi alanında ivme kazanmasıyla termal havuz kürleri çok daha etkili ve popüler uygulamalar ile güncellenmeye ve gelişme göstermeye devam etmiştir. Sağlık turizminin ve alternatif tıbbın önemli bir kolu olan kaplıcalarda uygulanan yenilikçi yöntemler sayesinde insanlar daha kaliteli ve kapsamlı destekleyici tedaviler almaktadırlar. Bu tedaviler doğru kişiler tarafından yönlendirildiği takdirde pek çok insan için daha konforlu ve kaliteli bir hayatın kapılarını açmaktadır ve söz konusu destinasyonlar popülaritelerini artırarak, ülkelerin sağlık turizm ayağının güçlenmesini sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aslan Y. (2019). Karahayıt Kaplıcaları Ziyaretçilerinin Memnuniyet Düzeylerinin Destinasyon Bağımlılığıyla Olan İlişkisi (Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi). İzmir: Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Türk Dil Kurumu Sözlükleri, https://sozluk.gov.tr/, (Erişim tarihi: 30.12.2020); Uzun Duran S. (2013). Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki Kaplıcalarda ve Çevresinde Doğal Radyoaktivite Seviyelerinin Belirlenmesi (Yayınlanmamış doktora tezi). Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kür Uygulama Türleri - Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11486/kur-uygulama-turleri.html, (Erişim tarihi: 30.12.2020).