Korkuteli Seyirpark

Doğal ve Kültürel Miras Dağ ve Kış Destinasyonu Eğlence ve Tematik Destinasyon Kamping Park Alanı Ekoturizm Alanı

(Antalya, Korkuteli, 2023)

Korkuteli, Antalya’nın kuzeybatısında 2470 kilometre kare yüzölçümü ve 1020 metre ortalama yükseltiye sahip bir ilçedir. İlçenin doğusunda, Antalya merkez ilçesi, batısında Fethiye (Muğla), kuzeyinde Tefenni ve Bucak (Burdur), güneyinde Kumluca ve Elmalı (Antalya) İlçeleri yer almaktadır. İlçe, Toroslar’ın başlangıcını teşkil eden Bey Dağları’nın Akdeniz’e bakan yüzünün arka kısmında oluşan düzlüklerin ve tepelerin hâkim olduğu bir coğrafya içindedir. Korkuteli’nin güneydoğu sınırını Bey dağları (3060 m) çevrelerken, kuzeybatı sınırı Kızılcadağ (2598 metre) ve Rahatdağ çevrelemektedir. Bu dağın sınırları arasında kuzeydoğu ve güneybatı doğrultusunda Korkuteli polyesi uzanmaktadır.

Korkuteli’ni çevreleyen Beydağları Doğu eteklerini Antalya Körfezi'ne, batı yamaçlarını Elmalı Ovası'na yaslayarak güneyde Gelidonya (Klidonya) burnundan, kuzeyde Korkuteli sınırına kadar uzanmaktadır. Korkuteli ilçesinin, genel olarak Tekeli yaylasının en dik ve oylumlu ayrıca en yüksek tepelerini meydana getiren bu dağ grubu, büyük bir dış etki ile oyulmuş bir yarıkla birbirinden ayrılmış, paralel iki sıradağ grubundan oluşur.

Antalya sınırları içerisinde böylesine büyük ve böylesine geniş bir coğrafyaya sahip olan Korkuteli, bölgede işlevsel olarak da tek ilçe olma durumundadır. Antalya deniz destinasyonlarına yakınlığı, çam, ardıç, andız gibi ormana ve yeşil doğaya sahip olması, Antalya şehir merkezine olan yakınlığı ile ilçenin oksijen oranını ve yaşam kalitesini yükseltmektedir böylelikle, yaz aylarında Antalya şehir merkezi ve merkez ilçelerinde oluşan yoğun nem artışı ve deniz turizminden ötürü oluşan nüfus yoğunluğu, Antalya şehir merkezi ve merkez ilçe yerlilerinin başta Korkuteli olmak üzere yaşadıkları çevrede bulunan “yayla” başlığı altında, hava olarak serin, nüfus olarak sakin bir yere göç etmeye yönlendirmektedir. Bu bağlamda kış aylarında nüfusu 60 bin civarında olan Korkuteli, yaz aylarında 400 bin civarlarına ulaşmaktadır. 

Korkuteli Belediyesi sahip olduğu coğrafyayı ve coğrafyanın ilçeye sunduğu doğal kültürel mirasların farkına vararak, bu özelliklerini üretken belediyecilik anlayışı ile turizme kazandırmaktadır. Bu bağlamda Korkuteli Belediyesi, ilçe özelinde Korkuteli platosunu kuş bakışı bir şeklide gören, çam ve ardıç orman yoğunluğunun şehir merkezinden en çok olduğu, halk tarafından ise de Dallas olarak bilinen dağın yamacına Türkiye’nin üçüncü, Akdeniz bölgesinin en büyük sosyal yaşam merkezin olan, Korkuteli Seyirpark’ı kurmuştur. Korkuteli Seyirpark’ı içerisinde toplamda 457.000 metrekare, içerisinde Go kart parkuru, paintball sahası, çadır ve karavan kamp alanları, at çiftlikleri, okçuluk alanları, mesire alanları, restoran ve kafeteryaları, macera parkurları, survivor parkurlar, kahvaltı alanı, ipli çocuk alanları, treking yolları, ATV parkurları ve ilçenin manzarasını gözlemleme fırsatını sunan seyir terası bulundurmaktadır.

Yayla turizminin en yoğun yaşandığı Korkuteli’nde, belediye tarafından böyle bir projenin düşünülmesi ve faaliyete geçirilmesi hem ilçenin turizm destinasyonunun gelişmesi hem de bölgede adından söz ettirmesi açısında önemlidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Can İ. (2009). Korkuteli’nin Ekonomik ve Beşerî Coğrafyası. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Çobanoğlu, A. (2010). Antalya’nın Coğrafyası. İçinde; A. K. Atılgan (Editör). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: T.C. Antalya Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Yayınları, ss. 65-73