Kısım Şefleri

Gastronomi İş ve Meslek Bölüm Yöneticisi Aşçı

Diğer adı Chef de Partie olan kısım şefleri, mutfak içinde iş hacmine göre üretimin yapıldığı bölümlerden sorumludur. Kısım şefleri diğer şeflerle birlikte yemek hazırlar ve bu yemekleri ücretlendirir. Amaç, otelde hazırlanan tüm yiyecek ve ürünleri inceleyerek takip altına almaktır. Kısım şefleri otelin büyüklüğüne göre; sıcak mutfak şefi, soğuk mutfak şefi, pastane şefi, sebze-yumurta yemekleri şefi, balık yemekleri şefi, fond ve çorbalardan sorumlu şef, ızgara ve benzeri yemeklerden sorumlu şef, kahvaltı şefi, yedek şef ve kasap şeklinde sıralanır. Kısım şefleri, executive chef ve sous chef’e karşı sorumludur. Kısım şeflerin astları ise demi chef ve komidir. Mutfağın büyüklüğüne göre her bir kısım şefine bir veya daha fazla personel verilir. Bununla birlikte, kısım şefleri daha küçük mutfaklarda kendi bölümlerinde tek kişi olarak bağımsız çalışabilir.

Kısım şefleri, en az üç yıl yemek pişirme deneyimine sahip profesyonel kişilerdir. Mutfağın balık, ızgara, sote veya sebze gibi belli bölümlerinde çalışmaktadırlar. Aynı zamanda kısım şefleri; soğuk, sıcak ve alakart şefi olarak da adlandırılmaktadır.

Kısım şeflerinin görevleri; gerekli hazırlık ve sipariş listelerini çıkarmak, ürün kalitesini kontrol eder, alt kadroda bulunan kişileri eğitir. Kendi bölümündeki aşçıların çalışmalarını denetler. Hazırlanan ürünlerin büfeye çıkarılmasına yardımcı olan kısım şefleri özel günlerde veya durumlarda menüde bulunan birkaç yemeğin hazırlanmasına ve pişirilmesine katkıda bulunur. Ayrıca mutfağın belli bir bölümünü yönetmekten sorumludur. Sorumlu olduğu personelin uygun şekilde giyinmesini ve profesyonel görünmesini sağlar. Kendi bölümündeki depo, dolap gibi alanların hijyeninden sorumlu olup; belli aralıklarla çalışma alanının temiz ve düzenli kalması için küçük işçi ekibini yönetir.

Kısım şeflerinin sorumlulukları; otellerin kalite politikasını, gıda güvenlik politikasını ve hedeflerini çok iyi bilir ve bu sistemleri uygular. Mutfak güvenlik kurallarına uyar ve uyulmasını sağlar. Yiyecek ürünlerini otel konseptine göre hazırlar. Otel işletmesi tarafından istenen tüm yasal eğitimlere katılır. Ayrıca yönetim ekibinin makul taleplerini yerine getirir. Depolardaki malzeme durumunu mutfak şefine bildirir, tüm ekipmanların temiz ve iyi durumda olduğundan emin olur. Otelde gıda güvenlik yönetim sistemindeki herhangi sorunu tanımlar ve kaydederek sorunun önlenmesi için faaliyeti başlatır. Porsiyon kontrolünden sunulan ürünün tazeliğine kadar her yönden kalite ve miktar kontrolünü sağlar. Yiyecek ve içecek gerektiren tüm etkinliklere yer verir ve otel iş planında maksimum satış yapar. Kısım şefleri çalışanlarının moralini yüksek tutmak için diğer personellerle iyi iletişim kurar ve yüksek motivasyonlu bir ekipte verimliliği arttırır.

Yararlanılan Kaynaklar

Brown, A. (2017). Kitchen: An Overview. Hindistan: IK International Publishing House; Görkem, O. ve Öztürk, Y. (2011). Otel Mutfaklarında Stajyer İstihdamı ve Beceri Eğitimi Yeterliğine Yönelik Bir Uygulama, İşletme Araştırmaları Dergisi, 3 (4): 18-33; Kaya, A. (2000). Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak Bilgisi. İzmir: Güneş Yayınları; Kozak, N. Editör (2002). Otel İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.