Kervansaray Susuzköy Mocamp

Kamp-Kamping İşletmesi Mokamp Kervansaray ve Han Han Konaklama Tesisi Han

(Susuzköy, Ankara, 1963 - )

Akaryakıt ve madeni yağ hizmeti vermenin dışında bölge ekonomisine de katkı sağlamak ve yeni değerler ortaya çıkarma amacı güden BP Türkiye, belli noktalardaki benzin istasyonlarının yanına kamplar kurarak misafirlerinin unutamayacağı bir tecrübe yaşamalarını hem yabancı misafirlerin hem de Türk misafirlerin kervansaray geleneğini deneyimlemelerine çalıştı. Ülkenin iklim, doğal, tarihi ve arkeolojik değerleri açısından önemli noktalarının yakınlarına kurulan bu mocamplarda sıcak su, duş ve çamaşır hizmetinin yanı sıra tuvalet, mutfak, ocak, restoran, büfe, danışma ile çadır ve karavan kampı yapabilmek için düz alanların bulunmaktaydı. İlk mocampın kuruluş yeri İstanbul Çobançeşme’deydi. Açılan ikinci kamp yeri ise Edirne’de kuruldu. Açılan bu iki mocampın başarısı sonucunda BP bu hizmetleri 1963 yılında yeni kurduğu Kervansaray A.Ş. üzerinden yürütmeye başladı.

Bir ağ şeklinde tasarlanan Kervansaray Mocampları, Edirne Mocamp, İpsla Mocamp, Kartaltepe (İstanbul) Mocamp, Kumluk (Bursa) Mocamp, İnciraltı (İzmir) Mocamp, Kuşadası Mocamp, Kızkalesi (Silifke) Mocamp, Susuzköy (Ankara) Mocamp, Alanya Mocamp ve Göreme Mocamp olmak üzere 10 adet kamp alanından oluşmaktaydı. Kervansaray Susuzköy Mocampı, Ankara’ya 20 kilometre mesafede yer alan Susuzköy’ünde kurulmuş olup, faaliyet gösterdiği dönemlerde 1 Mayıs itibariyle açılıp 1 Ekim günü kapanırdı. Misafirlerine çadır ve karavan imkânı sunan Kervansaray Susuzköy Mocamp’ta isteyen misafirlere yemek hizmeti sunmak için restoran alanları da bulunmaktaydı. Kervansaray Susuzköy Mocamp’ta sıcak ve soğuk su, duşlar, çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri, bütan gazlı mutfaklar, büfe, hatıra eşya satış yerleri misafirlerin hizmetine sunulmaktaydı. Tesisin kapanış yılına ve kapanma sebebine ait kesin bir bilgiye ulaşılmış değildir.

Yararlanılan Kaynaklar

Oktar Ural, G. ve Berivan Ak, N. (2012). Bir Asrın Ardından BP Türkiye. İstanbul: BP Petrolleri Yayınları; Naycı, N. (2019). Türkiye Turizm Tarihinde Bir Kavşak Noktası: Aksaray Ağaçlı Turistik Tesisleri, Mimarlık Dergisi, 406: 61-66.