Kelebekler Vadisi

Doğal ve Kültürel Miras Vadi

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerine ev sahipliği yapan Muğla ilinin Fethiye ilçesinde yer alan Ölüdeniz beldesinde bulunmaktadır. Vadi, Babadağ’ın kıyı eteklerinde bulunan Belceğiz Körfezi’nin doğu kıyılarındadır. Adını bölgede varlık gösteren özellikle kaplan kelebeği başta olmak üzere yaklaşık 80 kadar kelebek türünden alan vadi, özel konumu, doğal güzelliği ve bölgede var olan endemik türler nedeniyle 1995 yılında birinci derece sit alanı ilan edilerek her türlü yapılaşmaya karşı koruma altına alındı.

MÖ IV. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip olan bölgede Likya’nın Percidia adındaki yerleşim bölgesine ait kalıntılar Kelebekler Vadisi Kanyonu’nun üst kısmında yer almaktadır. Kanyonun üstünde yer alan Faralya Köyü günümüzde Uzunyurt olarak da bilinen ve tarihsel süreçten beri varlık gösteren bir yerleşim birimidir.

Babadağ eteklerinden doğan ve vadiyi 300-400 metre kadar yararak denize ulaşan Sarp Deresi, vadinin biraz iç kesimlerine gidildiğinde şelale olarak dökülmektedir. Şelale dört mevsim 60 metre yükseklikten dökülerek her mevsim doğal bir cazibe oluşturmaktadır. Dökülen şelalenin bir dereye dönüşerek suladığı bölgedeki lavanta çiçekleri, bölgeye adını veren kelebeklerin yaşaması için doğal bir yaşam ortamı oluşturmaktadır. Vadiye adını veren ve çok rastlanan kaplan kelebekleri, bölgede haziran ve eylül ayları arasında görülebilmektedir.

250 metre uzunluğundaki kumsala ulaşım Fethiye’den kalkan tekneler aracılığı ile denizyoluyla gerçekleşmektedir. Faralya Köyü’nden vadiye uzanan bir patika ile kıyıya yürüyerek ulaşılabilmektedir. Ancak bu yol yer yer birkaç metreye kadar daralan ve etrafı 350-400 metre kadar duvar gibi düz ve dik uzanan yüksek yamaçlarla çevrilidir. Bu patika boyunca Bizans ve Likya’lılardan kalma kale ve lahit kalıntılarına rastlamak mümkündür. Patika doğal kayalık bir yapıdan meydana geldiğinden genellikle bir rehber eşliğinde geçilmesi tavsiye edilmektedir.

Vadi, birinci derece sit alanı olarak ilan edildiği için yapılaşmaya kapalıdır ve ulaşım denizyoluyla gerçekleşmektedir. Ancak turizm için eşsiz deneyim olanakları sunmaktadır. Bölgede doğa yürüyüşleri yapılabilir, özellikle kamp yapmak isteyenler için önemli bir turizm merkezidir. Yine konaklayacak turistler için doğaya uyumlu bungalov evler bulunmaktadır. Vadinin iç kesimlerine doğru gidildiğinde yüksek kayalık yamaçları ile tırmanışçılar için de eşsiz bir ortam sunmaktadır. Bölge koruma altında olduğundan çeşitli deniz canlılarını görmek için de tercih edilebilecek bir destinasyondur. Özellikle tüplü dalış ile deniz altında yaşamını sürdüren canlıları görmek de bölgede yapılabilecek diğer bir turizm aktivitesidir. Derin, soğuk ancak temiz ve berrak denizi ile tatilcilerin vazgeçilmezi olabilecek doğal bir cennettir.

Yararlanılan Kaynaklar

Actual Medicine (2010). Gezi Notları, Kelebekler Sizi Huzura Çağırıyor, Kelebekler Vadisi, http://www.medicalnetwork.com.tr/, (Erişim tarihi: 25.12.2020); Mol T., Avcı M., Dutkuner İ. (2003). Fethiye-Kelebekler Vadisi Florası ve Lepidoptera Faunası, İatanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 53(1); Kartal M.Y. (2020). Bir Muğla Seyahati, Güney Ege Kalkınma Ajansı-GEKA, https://geka.gov.tr/, (Erişim tarihi: 24.12.2020); Uslu A., Akay B. ve Ünal A. (2013). Hizmet Kalitesinin Ekoserv Yöntemi İle Ölçülmesi: Fethiye Kelebekler Vadisinde Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 10(1).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tosun, O. (2019). Fethiye’de Gezilecek Yerler: Kelebekler Vadisi, Mottojoy, https://blog.mottojoy.com/, (Erişim tarihi: 25.12.2020).