Kadyanda Antik Kenti

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Fethiye’ye 24 kilometre uzaklıkta yer alan Kadyanda antik kentinin adı Lykia dilindeki belgelerde Khadawati biçiminde geçmektedir. Yazar ve filozof Pilinius adını Candianda olarak aktarırken Neumann Hitit dilinde tahıl, buğday anlamına gelen Kant sözcüğüne bakarak Kadyanda’nın anlamını Buğdaylı, Buğdayı bol (kent) olarak yorumluyor. Ancak Kadyanda, inilip çıkılması zor olan bir tepenin zirve bölümündeki küçük bir düzlükte yer almaktadır. Dolayısıyla bu alanda buğdayın bolca bulunması zor bir ihtimaldir. Başka bir kaynağa göre isminin Kadu-wanda yani Kadys tapınıcısı halk anlamına geldiği söylenmektedir. Kadys, Gediz Kenti’nin İlk Çağ’daki adının çeşitlemelerinden biridir.

Kadyanda’nın tarihinin MÖ 3.000’li yıllara kadar indiği söylenmektedir. Antik kenti çevreleyen sur duvarlarının bir kısmı, bazı kitabe ve kaya mezarları en erken döneme ait olan kalıntılardır. Kadyanda antik kentine ait kalıntıların büyük kısmı Roma dönemine aittir. MS VII. yüzyıla kadar yerleşim olmasına rağmen geç dönem kalıntılarına çok fazla rastlanmamaktadır. Roma döneminde onarılarak kullanılan Helenistik Tiyatro’ya, surların yanından gidilerek ulaşılmaaktadır. Tiyatro akropolün güney yamacında olup yıkılmasına rağmen görkemli halini korumaktadır. Bunların dışında hamam, agora, tapınak kalıntıları, koşu pisti ve diğer sivil yapılar antik kentin yapısını oluşturuyor. Nekropol alanı antik kentin güney bölümünde sur duvarlarının dış kısmında yer almaktadır. Ayrıca sayıları oldukça fazla olan sarnıçlar da dikkat çekmektedir. Birbirine geçmeli halde bulunan dört adet sarnıç su sorununu akla getirmekte ve kentin bu nedenle terk edildiğini düşündürmektedir.

Antik kentin diğer önemli bir bölümü Kadyanda Stadyum’u, şehrin içerisinde bilinmeyen bir tanrıya adanan tapınağın güneyinde bulunmaktadır. Yapı 90 metre uzunluğundadır. Yazıtlardan elde edilen bilgilere göre bu stadyumda atletik yarışmalarla beraber dini seremonilerin de yapıldığı bilinmektedir. Fethiye Müze Müdürlüğü 1992 yılında bu bölgede bir kurtarma kazısı yapmış ve bu çalışma sırasında antik kentin rahatlıkla gezilebilmesi için yaklaşık iki buçuk kilometre uzunluğunda bir gezi yolu oluşturmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar

Seyhan, B. (2010). Antik Çağda Küçük Asya’da Festivaller ve Panayırlar. İçinde; N. Kozak ve M. Kozak (Editörler), I. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi (ss. 90-104). Ankara: Detay Yayıncılık; Umar, B. (1993). Türkiye’deki Tarihsel Adlar: Türkiye’nin Tarihsel Coğrafyası ve Tarihsel Adları Üzerine Alfabetik Düzende bir İnceleme. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Kadyanda, https://mugla.ktb.gov.tr/TR-177921/kadyanda.html, (Erişim tarihi: 29. 10. 2019).