Izgara Şefi

İş ve Meslek Aşçı

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde ızgara, et, balık, köfte vb. yiyecekleri pişirmekte kullanılan araç olarak tanımlanmaktadır. Izgara edilecek ürünler pişirilirken iki yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler grilling ve broillingtir. Broilling yöntemi ızgara edilecek yiyeceklerin üstten ya da yandan ısı verilerek pişirilmesi yöntemidir. Broilling’de genellikle ısı kaynağı üstte yer almaktadır. Restoranlarda kullanılan salamender, broilling yönteminde kullanılmaktadır. Grillig yönteminde yiyeceklerin ızgara edilmesi işlemi ateşin üstüne yerleştirilerek gerçekleştirilmektedir. Diğer bir ifadeyle, ısı kaynağı alttan sağlanmaktadır. Ateşin üstüne ızgara teli ya da bütün plaka halinde metal konulmakta ve bu malzemenin üzerinde ızgara edilecek yiyecekler pişirilmektedir. Izgarada yiyeceklerin bir yüzü piştikten sonra çevrilerek diğer yüzü pişirilmektedir. Izgara yönteminde elektrik, gaz veya odun kömürü kullanılabilir. Ayrıca yiyeceklerin hoş bir aromasının olması için farklı odun türleri (meşe, çam, elma gibi) kullanılır ve yemeklerin lezzetlendirilmesi için taze baharatlar kullanılmaktadır. Izgara yönteminde yüksek ısı elde edildiği için yiyeceklerin hızlı bir şekilde pişirilmesi sağlanmaktadır. Izgara yapılacak ürünler bonfile, kontrfile, antrikot, pirzola, kümes hayvanlarının etleri, köfteler, sosis, sucuk, balık gibi yiyecekler ve bunların yanında garnitür olarak kullanılan sebze ve meyvelerdir.

Izgara şefi; her türlü ızgaraların ve çevirmelerin pişirilmesinden sorumlu olan ve ızgara yemeklerini hazırlayan ve sunan mutfak çalışanıdır. Izgara şefi, sıcak mutfakta görev yapmaktadır. Büyük mutfaklarda ızgara şefinin bulunması zorunluluktur. Daha küçük mutfaklarda ızgara şefinin görevini sos bölümü şefi üstlenmektedir. Mutfak içerinde ızgaranın ısıtılması, temizliği ve bakımından ayrıca verimli olarak kullanılmasından sorumludur. Izgarada pişirilecek yemeklerin sipariş gelince pişirilip hemen servis edilmesi işlerinde ise kasaphane şefi ile koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Izgara şefinin diğer görevleri; patates garnitürlerini hazırlamak, et, balık ve kümes hayvanlarından yapılan ızgaraları hazırlamak, Izgara yapılacak her türlü etin ön hazırlığını (mise en place) yapmak ve pişirilmesini sağlamak, yemeklerin yanında ızgara garnitür olarak sunulan sebze ve meyveleri hazırlamak, hazırlanan tüm yemeklerin garnitür ve soslarını hazırlamaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Gökdemir, A (2009). Tarihte Mutfak, Yönetimi ve Organizasyonu. İçinde; A. Sökmen (Editör), Mutfak Hizmetleri Yönetimi (ss. 1-30). Ankara: Detay Yayıncılık; Kılıçhan, R. (2020). Yiyecek İçecek Servisinin Önemi, Yiyecek İçecek Servisi Bölümü Organizasyon Yapısı ve Personelin Görev-Nitelikleri, www.gastronomi-mutfaksanatlari.com, (Erişim tarihi: 07. 01. 2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gökdemir, A (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Ed: A. Sökmen). Ankara: Detay Yayıncılık.