Interrail

Kavram

Interrail’in geçmişi, 21 yaşında veya daha küçük genç gezginlere, kıta genelinde, Avrupa ulusal demiryollarının sınırsız tren seyahat hizmeti sunmak için bir araya gelmesinin tarihi 1972 yılına kadar götürülebilir. Hizmet, o tarihte Avusturya, Batı Almanya, Belçika, Danimarka, Doğu Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Yugoslavya ve Yunanistan içeren 20 bir ülkenin ulusal demiryolları tarafından üretildi. 1985 yılında bazı feribot seferleri bu sisteme dâhil edildi. 1991 yılında Sovyetler Birliği dağılınca Interrail bölgesi genişledi. 2005 yılında Bosna-Hersek, 2018 yılında Türkiye ve Sırbistan da katıldı. Hali hazırda interrail pass biletlerinin kullanılabildiği ülkeler Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Büyük Britanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan’dır. Bu ülkelerin dışında örneğin, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada veya Hindistan gibi bir ülkelerde yaşayanlar aynı hizmeti Eurorail bileti aracılığı ile elde edebilmektedir.

Interrail biletler, başlangıçta gençler için düşünülmüş olmasına rağmen günümüzde her yaştan gezginler tarafından kullanılabilmektedir. 1972 yılında en çok 21 yaşında olan gençler için sunulan biletlerdeki yaş sınırı 1976 yılında 23, 1979 yılında 26, 2017 yılında da 27’e çıkarıldı. 1979, aynı zamanda 65 yaş üstü gezginler için Interrail Senior adıyla hizmet sunulmaya başlandığı yıldır. 1989 yılında da 26 ila 65 yaş aralığında kalan yetişkinlerin ekonomik yolculuk yapabilmesi için ilk olarak İskandinav ülkelerinde bir uygulamayla başlatıldı. Sonuç olarak günümüzde 27 yaşına kadar olan gençler, 27 ila 65 yaş arası yetişkinler ve 65 yaş üstü yaşlılar için interrail bilet hizmeti bulunmaktadır.

Kartın kullanım yerlerine göre iki çeşidi mevcuttur. Global Interrail Pass, bir biletle çok sayıda ülke demiryolunun kullanılabilmesine izin vermektedir ve Single-country Interrail, tek bir ülke sınırları içerisinde çok defa trene binmeyi mümkün kılmaktadır. Son olarak Yunan adalarının da eklendiği bir bilet türü söz konusudur. Ayrıca süresine göre de iki çeşit kart olduğu düşünülmektedir: 15 veya 22 gün: bir, iki, üç ay gibi belirli bir süre içinde her gün sınırsız kullanım hakkı veren biletler (kartlar) veya bir, iki ay süre içerisinde Concious belli bir süre içinde (15-22 günlük veya bir, iki, üç aylık olabilir) günlük sınırsız biniş hakkı veren bilet ya da kart. Esnek kart ya da bilet: Eğer trene binişler arasında biraz zaman varsa, bu daha ekonomik bir bilettir. Flexipasses, toplam bir ila iki aylık bir süre içinde, üç, beş, yedi veya 15 günlük sınırsız yolculuk imkânı vermektedir. Örneğin; bir ay içinde beş günlük kart (bilet), bir ay boyunca beş günde sınırsız tren yolculuğu yapabileceğini göstermektedir. Avrupa üzerinden sınırsız esnek demiryolu seyahati sağlayan Interrail (ve Eurorail) Pass’ler merkezi Hollanda’nın Utrecht şehrinde olan Eurail Group G.I.E tarafından pazarlanmakta ve yönetilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.eurailgroup.org/company, (Erişim tarihi: 30.11.2019); https://www.seat61.com/InterRail-pass-guide.html, (Erişim tarihi: 10.12.2019); https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/interrail, (Erişim tarihi: 01.12.2019).