İkiçeşmelik Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

İzmir’in Konak ilçesinde Tuzcu Mahallesi, 2909 Ada, bir ve iki parsel üzerinde bulunan, 534 metrekare parsel alanı üzerinde inşa edilmiş, İkiçeşmelik Camii ve İki Dükkân ve Bir Kahvehane ve Depolar ve Helalar niteliği ile tapuya kayıtlı olan tarihi camidir. Aktepe’ye göre (2003) banisi Kurd Mehmed Paşa’dır. Bayramyeri’nden Eşrefpaşa Caddesi ile Çankaya yönünde giderken Cici Park’ı yaklaşık 200 metre geçtikten sonra sağa 773 Sokak’a girildiğinde Eşrefpaşa Caddesi ile 773 Sokak’ın kesiştiği köşe parsel üzerinde, iki kapı numarasında ulaşılmaktadır. Yapım yılı 1893 olup Osmanlı döneminde inşa edilmiş tarihi bir camidir.

Caminin yapım sistemi, kesme taş malzemeli yığma kagir yapım sistemidir. Zemin katı, Eşrefpaşa Caddesi’ne bakan cephesi dükkanlardan oluşmakta olup 772 Sokak cephesinde zemin katta Konak Müftülüğü bulunmaktadır. 773 Sokak'ın köşesindeki minarenin yanında bulunan ana giriş kapısı ve 772 Sokak’tan ulaşılan dış merdivenle çıkılan birinci kat cami olarak kullanılmaktadır. Bu özelliği ile fevkani cami olarak nitelendirilir. Kareye yakın bir dikdörtgen şeklindeki harim, 176,5 metrekare kullanım alanlı olup üzerinde bir kubbesi vardır. Kubbeyi desteklemek üzere 10 adet ahşap sütun kullanılmıştır. Kubbenin üzerinde bir kırma çatı var olup kiremit kaplıdır. Bu nedenle kubbesi dışarıdan fark edilememektedir. Mihrabı yuvarlak bir niş şeklinde inşa edilmiş olup harimde ahşap malzemeden yapılmış bir minber bulunmaktadır. Caminin kuzeybatı köşesinde yine kesme taş malzemeyle inşa edilmiş tek şerefeli bir minaresi vardır. Gayrimenkul Eski Eserler ve Yüksek Kurulu’nun 08.07.1977 Tarih 680 Sayılı kararı ile tescillenmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktepe, M. (2003). İzmir Yazıları. Camiler, Hanlar, Medreseler, Sebiller. İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını; Alpaslan, H.İ. (2014). Osmanlı Dönemi İzmir’inde Müslüman Cemaatin Sosyo-Ekonomik Olanakları ile Cami Mimarisinin Gelişimi Arasındaki İlişkiler, 17.-20. Yüzyıl (Yayımlanmamış doktora tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Anonim, (2012). İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri. İzmir: İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Alpaslan, H.İ. (2014). Osmanlı Dönemi İzmir’inde Müslüman Cemaatin Sosyo-Ekonomik Olanakları ile Cami Mimarisinin Gelişimi Arasındaki İlişkiler, 17.-20. Yüzyıl (Yayımlanmamış doktora tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.