Hafız Mustafa Pastanesi

Yeme-İçme İşletmesi Pastane

(İstanbul, 1864 – )

Hacı İsmail Bey tarafından Eminönü Bahçekapı’da kuruldu (1864). Markanın ilk ismi Hacı İsmail Hakkızade Hafız Mustafa idi. Kendisi akide şekerinin ilk üreticilerindendir. Bir yandan babasının dükkânında şekercilik ve tatlıcılık ile ilgilenen Hafız Mustafa öte yandan Arpacılar Camii’nde gönüllü müezzinlik yapmaktaydı. Daha sonra dükkânı babasından devralan Hafız Mustafa, poğaçayı ilk bulan ve imal eden kişi olarak tanındı.

Günümüzde marka ambleminde Hacı İsmail Hakkızade Hafız Mustafa ismi korunmuş olmakla beraber, marka adı Hafız Mustafa olarak kısaltıldı. Hafız Mustafa, aile içinde beş kuşak el değişimi yaşadı fakat 1993 yılında Hafız Mustafa’nın torunu Mustafa Nihat Bey’in başka sektörlere ilgi duyması sebebiyle aile dışından Mustafa Altuncu’ya devredildi. 2007 yılında ise Avni Ongurlar tarafından devralındı ve birçok ticaret kolunda yatırımları olan Ongurlar Ailesi tarafından işletilmeye başlandı. Markanın Hakkızade ve Hafız Mustafa isimleri ile Eminönü, Sirkeci, Sultanahmet, Beyazıd, Üsküdar, Florya ve Nur-u Osmaniye’de birer Taksim de dört tane olmak üzere İstanbul’da toplam 11, Dubai Emirliği’ndeki Dubai Mall’da ise bir adet mağazası bulunuyor. Biri Dubai’de olmak üzere iki üretim tesisi ve 800’ü aşkın personeli bulunmaktadır. Hafız Mustafa Pastanesi, 1926-1938 yılları arasında Avrupa’da hamur işi ve tatlıcılık alanında 11 madalya kazanarak Türk ürünlerinin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynadı. 2019 yılında ise Brüksel’de düzenlenen International Taste Institute de Sütlü Osmanlı Kadayıfı ürünü Super Taste Award ödülüne layık görüldü.

Yıllar içinde markanın tarihi dokusunun ve Ahilik geleneğinin bozulmamasına dikkat edildi. Bir buçuk asrı aşan bir zaman diliminde; dönemin başkenti olan İstanbul’daki merkezi konumunun da etkisiyle Osmanlı’nın son üç sultanının saltanatı, İstanbul’un işgali ve Cumhuriyet’in kuruluşu gibi önemli tarihi süreçlere ve günümüze yakinen şahitlik eden Hafız Mustafa Pastanesi, mağazalarında bu şahitlikten izler taşımaktadır. Mağaza duvarlarındaki çini kaplamalar, süslemeler ve ahşap kaplama kolonlarla Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin öğelerine yer verilmektedir. Masalarda tarihten gelen ve değiştirilmemiş bir altın oran uygulanmaktadır.

Ürün yelpazesinde şekerlemeler, lokumlar, baklava, kadayıf gibi birçok geleneksel Türk tatlı çeşitleri, sütlü tatlılar ve pastalar ve birçok hamur işi, Türk kahvesi, Türk çayı, gülsuyu, bal ve yerli kuruyemişler bulunmaktadır. Ürünler işin ehli ustalar tarafından el emeği ile üretilmektedir. Ürünlerde glikoz yerine şeker pancarı, gıda boyası yerine doğal kökboyası ve meyve özlerinin kullanılması ürün içeriklerinde de geleneğin korunduğunu göstermektedir. Tüm ürünlerde zemzem suyu kullanılmaktadır. Geleneksel ürünlerle beraber günümüz lezzetlerine de yer verilmektedir. Mağazalarda gıda ürünlerine ek olarak, markanın kendi tasarımı olan bardak, fincan kutuları, bal ve helva kutuları, gülsuyu, kolonya ve hediyelik ürün grupları da satışa sunulmaktadır. Bu ürünlerde de geçmişten gelen motifleri görmek mümkündür. Hafız Mustafa Pastanesi, gerek Eminönü, Sirkeci, Sultanahmet, Pera, İstiklal gibi semtlerde bulunan ve kimisi 24 saat açık olan mağazaları gerekse koruduğu kültürel mirası ve kazandığı uluslararası ödüllerle yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekerek gastronomi turizminde önemli bir rol oynamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Tomruk, N. ile 17.02.2020 tarihli (e-posta) görüşme (Görüşen: A. N. Bulut Güneş); http://www.hafizmustafa.com/hakkimizda.html, (Erişim tarihi: 02.02.2020); http://www.yuzyillikhikayeler.com/tarihe-dokun/hafiz-mustafa, (Erişim tarihi: 20.02.2020).