Hacıbaba Dondurmacısı

Gastronomi

(Şanlıurfa, 1942 – )

1942 yılında Şanlıurfalı girişimci İsmail Ericek tarafından dondurmacı olarak kuruldu. Şanlıurfa’nın en önemli ve işlek caddesi olan Sarayönü Caddesi'nin üzerinde yer aldı. İlk kuruluş tarihinden beri aynı yerde bulunan Hacıbaba, bu cadde üzerindeki Yusuf Paşa Camii Vakfı’na ait işyerleri içerisinde faaliyet göstermektedir. Yusuf Paşa Camii, dönemin Urfa-Rakka Valisi Yusuf Paşa tarafında yaptırılan ve tarihi 1710 (hicri 1122) yılına dayanan önemli bir Osmanlı eseridir. Caminin avlusu, dış tarafı dükkânlarla çevrili şekilde inşa edildi. Bugün, cami mimarisi dahilinde bulunan iş yerleri Yusuf Paşa Vakfı’nın tasarrufunda bulunmaktadır. Yusuf Paşa Camii ve çevreleyen iş yerleri, zaman içerisinde çeşitli onarımlar geçirmiş olmakla birlikte, halen tarihin tüm ihtişamını yansıtarak ayakta durmakta ve kültürel miras olma özelliğini korumaktadır. Caminin bünyesinde yer alan iş yerlerinde, farklı iş kollarında faaliyet gösteren işletmeler içerisinde Hacıbaba kendi alanında büyük bir öneme sahiptir.

1942 yılında kurulduğunda ana faaliyet alanı olarak yalnızca dondurmacılık üzerine yoğunlaştı ve bu anlamda Şanlıurfa’da bir marka haline geldi. Kurucu İsmail Ericek, uzun yıllar oğlu Abdülkadir Ericek ile çalıştı, oğluna hem bu mesleği öğretti hem de Hacıbaba’nın bir marka olarak bugüne ulaşmasını sağladı. Abdülkadir Ericek, 1995 yılında, vefat eden babasından bayrağı devralarak Hacıbaba markasını bir adım daha ileriye taşıdı, ürün yelpazesini genişleterek dondurmada olduğu gibi, tatlı denince de akla gelen ilk isim olmayı başardı. Abdülkadir Ericek, oğulları İsmail ve Bünyamin Ericek ile birlikte baba mesleğini devam ettirerek Hacıbaba’nın üçüncü kuşak ustalarını yetiştirdi ve 2007 yılında emekliye ayrıldı. İsmail ve Bünyamin Ericek kardeşler, markanın ilk günden beri sahip olduğu saygınlık ve imajı koruyarak ve pekiştirerek faaliyetlerine devam etmektedirler. Dondurma ile faaliyetine başlayan Hacıbaba; kadayıf, künefe, baklava ve son zamanlarda ciddi bir popülariteye ulaşan hasır kadayıf ile de tercih edilen mekanlar arasında yer almaktadır.

Dondurma dışındaki ürünleri de bünyesine katarak, Şanlıurfa’yı ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlerin uğrak yeri haline geldi, ayrıca bu sektörde yerel olarak da en çok tercih edilen işletmeler arasına girdi. İşletmenin mimarisi ve dekorasyonu şehrin kültürel dokusunu, sunulan lezzetler ise Şanlıurfa’nın gastronomik zenginliğini en güzel şekilde yansıtmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ericek, İsmail ile 11. 06. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: M. Güllü); Ericek, Bünyamin ile 11.06.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: M. Güllü); http://www.sanliurfa.gov.tr/camiler, (Erişim tarihi: 21.11.2019).