Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi

Müze Açık Hava Müzesi

(Gönen, Balıkesir, 2017 - )

Balıkesir ilinin Gönen ilçesinde, Gönen termal tesislerinin yanında üstü örtülü bir alanda yer alıyor. Müzede, bir kiliseye ait taban mozaiğinin yanı sıra Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler de sergileniyor. Kilise yapısının bulunduğu alan, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. 2017 yılında Gönen Kaymakamlığı’nın da girişimleri sonucunda alanda kazı çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar günümüzde de devam etmektedir. Gerçekleştirilen kazılarla birlikte alanda modern bir müzenin yapılması ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Bu amaçla yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla Gönen turizminin büyük bir canlılık kazanması bekleniyor.

Gönen mozaik ve açık hava müzesinde bulunan en dikkate değer mimari ögelerden biri ilçe merkezinde bulunan Park Otel’in temel kazısı sırasında ortaya çıkan bir kilisenin tabanındaki mozaiktir. Günümüze kadar sağlam gelen taban mozaiği, Bizans dönemine ait olup MS V. ve VI. yüzyıl arasına tarihlenmektedir. Mozaik, çeşitli geometrik bezemeler ile süslüdür. Ortasına yakın bir yerde yuvarlak bir madalyon içerisinde altı satırlık Yunanca yazılan bir yazıt bulunuyor. Yazıtta “… hizmetçin ΑΝΥΣΙΟΥTOY ΤΟΥΜΑΓΕΤ hatırla (anısına) …” yazıyor. Gönen mozaik ve açık hava müzesi, özellikle termal turizmi amacıyla gelen ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Balıkesir’in Yeni Turizm Modeli Projesi, (Erişim tarihi: 16.08.2020); Duymaz, A. (2014). Balıkesir Kent Tarihi: Coğrafya, Tarih, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Kültür ve Edebiyat. Balıkesir: Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Gönen Kaymakamlığı. (2019). 1500 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor, http://www.gonen.gov.tr/1500-yillik-tarih-gun-yuzune-cikiyor, (Erişim tarihi: 20.11.2019); Neredekal.com. (2020). Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi, https://www.neredekal.com/gonen-mozaik-muzesi/, (Erişim tarihi: 20.11.2019).