Akhilleus Mozaiği

Doğal ve Kültürel Miras Mozaik

ERZURUM, 2024

Akhlleus Mozaiği, aynı zamanda ‘’Akhilleus Anıtı’’ olarak bilinen, Eskülos'un Truva'da Troya Savaşı'nı anlatan ünlü eseri İlyada'dan bir bölümü temsil eden bir mozaiktir. Gaziantep ilinde yer alan mozaik, tesadüfen bir tarlada bulunmuştur. Tesadüfen Roma villasının odalarının zeminine döşenmiş olarak gün yüzüne çıkmıştır. Mozaik, Akhilleus'un nude gövdesiyle birlikte Hektor'un cesedini sürüklerken tasvir eden etkileyici bir yapıttır. Bu mozaik, antik çağın sanatı ve mitolojisi üzerinde önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Gaziantep ilinde yer alan bu mozaik şehrin değerine değer katmaktadır. Gaziantep, tarihi ve kültürel varlıkları ile tanınan önemli bir şehirdir ve Akhilleus Mozaiği de şehrin zenginliklerinden sadece biri olma özelliği taşımaktadır. Bu mozaiğe ev sahipliği yapan Gaziantep, ziyaretçiler için önemli turistik destinasyondur.

Akhilleus Mozaiği, hem sanat tarihi açısından hem de mitolojik ve antik çağ hakkında bilgiler vermesi açısından birçok disiplinin birleştiği bir noktadır. Sanat tarihi disiplini için önemi, (MS) II. yüzyıla tarihlenen etkileyici bir mozaik paneli olarak ilgi görmektedir. Mozaik sanatının antik dönemdeki ustalığı ve detaycılığını yansıtan bu eser, mozaik sanatının gelişimini göstermektedir. Mozaik, Homeros’un ünlü eseri İlya’dan esinlenerek Akhilleus ile Hektor arasındaki bitmek bilmeyen çatışmayı ve Akhilleusun hiddetini betimlemektedir. Akhilleus Mozaiği, antik döneme ait bir sanat eseri olarak kültürel mirasımızın korunması ve anlaşılması bakımından önemli bir yere sahiptir. Mozaiğin keşfi, antik dönem sanatının günümüze ışık tutmasını sağlamaktadır. Tüm bu mozaiğe ait spesifikler bir araya geldiğinde, Akhilleus Mozaiği hem sanat tarihi açısından hem kültürel mirasın korunması hem de turizm açısından her alanı bir birbirine üçgenlemektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Abadıe- Reynal, C. (2002). Les maisons à décors mosaïqués de Zeugma, Comptes rendus des séances de l’Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, (ss. 743-771); Eraslan, Ş. (2022). Roma Dönemi Duvar resimleri ve mozaiklerde Akhilleus Skyros’ta sahnesi: Efes, Pompeii ve Zeugma Örneği, MSGSÜ Sosyal Bilimler, (7): 34-42; Delbarre, S., Fuchs, M., Paratte, C. A. (2007). Achilles on Skyros: Crossing over Architecture, Mosaic and Wall Painting, (ss. 35-42); Önal, M. (2002). Mosaics of Zeugma. İstanbul: A Turizm Yayınları; Stat, Achil, 1. 25 – 396; Pseudo-Hyginus, Fabulae 96 ;Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca, 3: 174.