Gastronomi Rehberi
Gastronomi Profesyonel Turist Rehberi Profesyonel Turist Rehberi Turizm Rehberliği Gezi Rehberi
-
2024
Günümüzde farklılaşan turist beklentileri ve ihtiyaçlarını karşılamak adına çok farklı turizm çeşitleri hayata geçmiştir. Bu turizm çeşitlerinin faaliyet gösterdiği alanlarda bireylerin seyahat sürecinin efektif yürütülebilmesi amacıyla da alanında uzman ve profesyonel turist rehberlerinin sahada olması önem arz etmektedir. Alanda aktif olarak çalışan turist rehberi sayısının artmasıyla birlikte rekabet ortamı oluşmakta ve rehberlerin bir alanda uzmanlaşmaya yönelmesiyle birlikte sonuçlanmaktadır. Son yıllarda özellikle arkeoloji, mimari, trekking, inanç, sanat tarihi, savaş alanları, jogging ve gastronomi gibi alanlarda turist rehberlerinin uzmanlaştıkları görülmektedir. Özel ilgi alanlarının en popülerlerinin başında gelen gastronomi turizmi ve gastronomi turları önemli bir gastronomi rehberi ihtiyacını gündeme getirmektedir. Gastronomi uzmanı rehberleri ya da gastronomi rehberleri; bir destinasyonun temel besin kaynaklarını, zirai faaliyetlerini, özel ürünler ve lezzetlerini, ürün tüketiminin ne zaman, nasıl ve nerede gerçekleşeceği gibi konularda bilgi sahibi olmalıdırlar. Yörenin mutfak kültürüne dair temel bilgilerde hakimiyetle birlikte gastronomi rehberlerinin aynı zamanda deneyimsel gastronomi aktivitelerini turistlere yaşatabilmesi, geleneksel tatların sürdürülebilirliğine katkı sağlamaları da gerekmektedir.
Bir destinasyona ait yöresel gastronomi unsurları hakkında eşsiz bilgilendirmeler ve deneyim kazandırma sürecini yürüten, gastronomi alanında uzman turist rehberlerinin sağlamış oldukları hizmetlerin tamamına “gastronomi rehberliği”, bu hizmeti sağlayan uzman kişilere de “gastronomi rehberi” denilmektedir. Gastronomi rehberleri, yöreye ait eşsiz ürünler, ritüeller, uygulamalar, yazılı kaynaklar, sanatsal ürünler, rotalar, ekipmanlar, şenlikler, organizasyonlar, tadım etkinlikleri vb. tüm ögeler ile ilgili bilgilendirmeler ve/veya deneyim kazandırma süreçlerini gerçekleştirmektedirler. Bilgi kazandırma süreci konu hakkında bilgilerin ziyarete gelen turistlere direkt olarak aktarılmasını ifade etmektedir. Deneyim kazandırma süreci ise bireyler tarafından katılım sağlanarak, ritüellerin öğrenilmesi, anlaşılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştirilen duyusal özelliklerin ön planda olduğu aktivitelerdir.
Gastronomi rehberleri bilgi aktarımı ve deneyim kazandırma süreçleriyle, gastronomi turizminin gelişmesine, yöre mutfağının tanıtımının yapılmasına, mutfak kültürü unsurlarının geleceğe aktarımının sağlanmasına ve dolayısıyla gastronominin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadırlar. Aynı zamanda gastronomi rehberleri yörede yer alan yerel işlemeler hakkında ve restoranlarda sunulan ürünler ile alakalı detaylı bilgiye sahip olmalı, konu hakkında uzman bilgilerini turistlere aktarabilmeledirler. Buradan hareketle gastronomi rehberleri; ziyaret edilen noktanın mutfak kültürüne dair bilgiye sahip olmak, yerel kültürü genel hatlarıyla iyi biliyor olmak, turistlere tur dışında kalan zamanda ve mekanda özellikle gastronomik alışveriş yapabilecekleri alanlar hakkında bilgi vermek, yemeklerin üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak, yerel içecekler hakkında bilgili olmak, bölgede yer alan yiyecek ve içecek üreticileri tanımak gibi özelliklere sahip olmalıdırlar.
Yararlanılan Kaynaklar
Başoda, A., Aylan, S., Kılıçhan, R. ve Acar, Y. (2018). Gastronomi Uzmanlığı, Turları ve Rehberliği: Kavramsal Bir Çerçeve, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(3): 1809-1826; Budak, F. (2022). Turizm Rehberliğinde Alan Uzmanlığı Önerisi: Zeytin Tarımı ve Zeytinyağı Üzerine Turist Rehberliği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. ). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Düzgün, E. (2022). Kültür Turlarında Gastronomik Ürünlerin Tercih Edilmesinde Turist Rehberlerinin Önemi, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(1): 120-141; Ürekli, H. ve Çelik, S. (2024). Gastronomi Rotalarının Belirlenmesinde Turist Rehberlerinin Bilgi Düzeyleri ve Önerileri Üzerine Bir Araştırma, Turist Rehberliği Dergisi, 7(1): 53-70.