Ev Pansiyonculuğu

Konaklama Tesisi

Turizm sektörü sınırlı kaynaklara sahip girişimciler için oldukça çekici bir yatırım alanıdır. Turizmin sınırlı kaynaklara sahip girişimciler için çekici bir yatırım alanı olması sonucu bu alanda yatırım yapan bağımsız girişimcilerin küçük işletme kurabilmesi ve bunları işletebilme şansının yüksek olması ev pansiyonculuğu uygulamalarının artmasını sağladı. Ev pansiyonculuğu kavramı pansiyonculuğun yepyeni bir boyutu olarak karşımıza çıkan ve kısa zaman içerisinde büyük bir gelişme gösteren konaklama işletmeciliği uygulamalarındandır.

Ev pansiyonculuğu kavramını ele almadan önce pansiyonların açıklanmasında fayda vardır. Pansiyon kavramı etimolojik olarak Fransızca’daki pension kelimesine dayanmaktadır. Türkçe diline ise, pansiyon olarak geçmiş olup günümüzde ücret, maaş, rant, akar ve kiralık oda anlamlarında da kullanımı yaygın olan pension kelimesi ücret, ödeme anlamına gelen pensio’dan türetilmiş olup bu kelimenin Latince kökeninde de pendere, pens kelimeleri bulunmaktadır. Bu da asmak, terazi ile tartmak, özellikle gümüş para tartmak, dolayısıyla para ödemek anlamlarına gelmektedir. Latince fiil Hint-Avrupa dil ailesinde yazılı örneği bulunmayan (s)pen-sarkıtmak, asmak, tartmak biçiminden dönüştü. Tarihe yazılı kaynak olarak ilk kez 1910 yılında kiralık oda şeklinde kayıtlara geçen pansiyonlar; konaklama hizmeti vermek amacıyla, bütünü veya bir bölümü sürekli veya belli bir zaman için kiraya verilen, isteğe göre yemek hizmeti de veren evleri ifade etmektedirler. Benzer şekilde pansiyon, tamamı veya bir kısmı uzun süre konaklamaya uygun ve istenildiğinde yeme-içme hizmetlerini de karşılayan, çoğunlukla aile işletmesi tipindeki küçük konaklama tesisleri” olarak da tanımlanmaktadır.

Ev pansiyonculuğu, turistik talebin yüksek olduğu dönemlerde ucuz ve temiz yatak kapasitesi yaratabilme ve turistlerin gittikleri bölgelerin toplumsal yaşayışlarını anlamaları amacıyla, bir ailenin devamlı oturmakta olduğu evinin bir veya birkaç odasını turizm mevsimi boyunca normal bir ev düzeni içinde pansiyon haline dönüştürülmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Dolayısıyla pansiyonlarda sağlanan alışılmış hizmetlerin bu pansiyonlarda da yerine getirilmesi gerekmektedir. Ev pansiyonculuğuyla ilgili birçok tanım mevcut olmasına rağmen henüz literatürde “aydınlatılabilmiş” konular arasında yerini alamadı. Bunun birçok sebebi olmasına rağmen en belirgin sebepler arasında bu kavramın bazı ülkelerde kullanılmaması ya da henüz anlaşılmaması gösterilebilir. Bir başka ifadeyle, ev pansiyonculuğunun uygulamaları ve algılanışı ülkeler arasında farklılıklar göstermektedir.

Geleneksel küçük ölçekli konaklama işletmeleri içerisindeki bazı kategoriler için yapılan tanımların bazı özelliklerini barındırmakla birlikte hiçbiri tam olarak ev pansiyonculuğu kavramını açıklayamamaktadır. Genellikle kırsal turizmin gerçekleştiği alanlarda kullanılan ev pansiyonculuğu kavramıyla ilgili ülkeler arasında farklı isimlendirmelere rastlanmaktadır. Örneğin İngiltere’de bed and breakfast ya da guesthouse, Amerika’da boarding house, inn, Almanya’da Gasthaus, Japonya’da ise ryokan gibi yapılar ev pansiyonculuğu olarak değerlendirilen işletmelerdir. Bu tür işletmelerin ortak noktası konaklamaların ev ortamında gerçekleşmesidir. Ancak ev konsepti, ev pansiyonculuğu'nu küçük ölçekli konaklama işletmelerinin diğer türlerinden ayırır.

Yararlanılan Kaynaklar

Barutçugil, İ. Sabit (1984), Turizm İşletmeciliği. Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi; Getz, D.ve Carlsen, J. (1999). Characteristic sand Goalsof Family and Owner-Operated Business in the Rural Tourismand Hospitality Sectors, Tourism Management, 21: 547-560; Harris, C., McIntosh, A., Lewis, K. (2007). The Commercial Home Enterprise: Labour with Love, Tourism Original Scientific Paper, 55: 391-402; https://www.etimolojiturkce.com/kelime/pansiyon, (Erişim tarihi: 24.03.2021); Sezgin, O. M. (2001). Genel Turizm ve Turizm Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.