Aile Pansiyonu

Konaklama Tesisi Pansiyon

Konaklama sektöründen yararlanan turistlerin seyahat nedenleri, seyahat şekilleri, bir yerde konaklamaktan bekledikleri yararlar, gelir düzeyleri ve zevkleri farklı olduğu için bu sektörü oluşturan işletmeler de çok farklıdır. Bu nedenle konaklama işletmesi olarak tanımlanan ve birbirinden oldukça farklı nitelikler taşıyan işletmeler mevcuttur.Bu tür işletmelerden biri de pansiyonlar'dır.

Fransızca ücret, maaş, rant, akar ve kiralık oda anlamlarına gelen pension kelimesinden değişikliğe uğrayarak dilimize girmiş olan pansiyon günümüzde ücret, maaş, rant, akar ve kiralık oda anlamlarında da kullanılmaktadır. Pansiyon kavramı etimolojik olarak ücret, ödeme anlamına gelen pensio'dan türetilmiş olup bu kelimenin Latince kökeninde de pendere, pens kelimeleri bulunmaktadır. Bu da asmak, terazi ile tartmak, özellikle gümüş para tartmak, dolayısıyla para ödemek anlamlarına gelmektedir. Latince fiil Hint-Avrupa dil ailesinde yazılı örneği bulunmayan (s)pen-sarkıtmak, asmak, tartmak biçiminden dönüşmüştür.

Aile pansiyonları; konaklamaya uygun, istenildiğinde yeme-içme gereksinimlerinin de karşılandığı, çoğunlukla aile işletmesi türündeki küçük konaklama işletmeleridir. Hizmetlerin çoğu mal sahibi ve aile üyeleri tarafından yerine getirilir. Özellikle dinlenme turizmine uygun yörelerde yaygın bulunan bu tür pansiyonlarda bir ev ortamı egemendir. Ayrıca, turistlerin yoğun ve konaklama tesislerinin yetersiz olduğu büyük şehirlerde de evlerinin birkaç odasını “pansiyon” olarak kiraya veren ev sahipleri bulunmaktadır.

“Aile pansiyonları”nı diğer konaklama işletme türlerinden ayırt edilmesini sağlayan kendilerine özgü birtakım özellikleri vardır. Aile pansiyonlarının en önemli özelliği pansiyonu işleten kişiye her an ulaşılabilmesidir. Evde kalan konuğun irtibat halinde olduğu asıl kişiye “Ev sahibi, pansiyonu işleten kişiye ise “pansiyon işletmecisi” denilir. Genellikle ev sahibi tarafından işletilen, sohbeti, yeme-içme faaliyetleri ev ortamı havasında geçen benzerlerinden farklı konaklama işletmeleridir. Bu tür konaklama işletmelerinin kendine has ve özgün bir yapıları vardır. Temizliği ve hijyen kuralları konusunda uygunluğu dikkat çeken bu tür pansiyonların en önemli özelliklerinden biri de ilgi ve merak uyandırmalarıdır. Geleneksel bir otel atmosferini yaşatmamaya çalışan işletmeler özellikle son yıllarda yıldızlı otellere oranla daha çok talep görmektedirler. Aile pansiyonları girişimcilerin tek başına işlerini yürüttükleri pansiyonlar olup çoğunlukla pansiyon sahiplerinin kişisel birinci gelir kaynağıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akyol, C. (2012). Kırsal Turizmde Ev Pansiyonculuğu Modeli ve Karadeniz Örneklemesi-Artvin, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2: 79-83; Barutçugil, İ. Sabit (1984). Turizm İşletmeciliği. Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi; Getz, D. ve Carlsen, J. (2000). Characteristics and Goals of Family and Owner-Operated Business in the Rural Tourism and Hospitality Sectors, Tourism Management, 21(6): 547-560; Halis, M. (2009). Temel İşletmecilik Kavramları ve Turizm. İçinde; Ş. Demirkol, Ş. ve B. Zengin (Editörler),Turizm İşletmeleri. Ankara: Değişim Yayınları; https://www.etimolojiturkce.com/kelime/pansiyon, (Erişim tarihi: 25. 03. 2021).