Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm İşletmeciliği

(İzmir, 1991 - )

Fen-Edebiyat Fakültesi'nin bünyesinde Uygulamalı Yabancı Diller ve Turizm İşletmeciliği Bölümü olarak kuruldu (1991). Bölüm, 1994 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi’nden ayrılarak İngilizce eğitim yapılan İşletme Fakültesi’ne bağlandı ve Turizm İşletmeciliği Bölümü adını aldı. Fen-Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olduğu dönemde Alsancak’ta eğitim veren Bölüm, İşletme Fakültesi’ne bağlandığında önce Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Dokuz Çeşmeler Kampüsüne; 2000 yılında ise halen eğitim-öğretim hayatına devam ettiği Buca Tınaztepe Yerleşkesi’ne taşındı.

Programın açıldığı ilk yıllarda ortalama olarak 20’nin altında öğrenci kontenjanı olan Bölüm, 2005 yılında YÖK tarafından alınan karar ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda Eşit Ağırlıklı (EA) puan türüne geçti ve öğrenci kontenjanında 60 kişiye kadar artış oldu. Bologna süreci ile yeniden yapılanan lisans ve lisansüstü müfredatı ile uluslararası standartları sağlamayı amaçlayan bölümde, dört farklı ders kategorisi tanımlandı. Bunlardan birincisi Zorunlu Fakülte Dersleri olarak adlandırılan ve İşletme Lisans Diploma programının temel derslerini destekleyici dersler ile beceri geliştirmeyi amaçlayan derslerden oluşan kategoridir. İkincisi zorunlu bölüm Dersleri olup Turizm İşletmeciliği lisans diploma programının temel dersleridir. Bölüm içi seçimlik dersler olarak adlandırılan kategori ise öğrencilerin eğilimleri doğrultusunda ilgili alanın alt dallarında yoğunlaşma sağlamayı amaçlayan derslerdir. Sonuncu kategoride ise serbest seçimlik dersler bulunmaktadır. Öğrencilerin kişisel gelişimlerini ve kariyer olanaklarını çeşitlendirmeyi, bakış açılarını ve entelektüel bilgi birikimlerini zenginleştirmeyi amaçlayan bu dersler Fakültede yer alan diğer bölümlerden seçilmektedir. Bu kapsamda öğrenciler ilk iki yılda Fakültenin diğer bölümleri ile ortak zorunlu fakülte derslerini ve zorunlu bölüm derslerini alırken; son iki yılda ise tercihlerine göre uzmanlık alanlarını belirlemekte ve hem bölüm içi seçimlik hem de serbest seçimlik derslerini seçmektedir. Uzmanlık alanlarını belirleme yolunda Bölüm İçi Seçimlik Dersleri alırken öğrencilerin iki Ana dal opsiyonu vardır. Bunlar; Ağırlama ile Turizm ve Rekreasyon olarak iki farklı kategoride tanımlanmaktadır. Ağırlama daha çok mikro konulara odaklanırken; turizm ve rekreasyon makro konulu derslerden oluşmaktadır. Tercih edilen ana dalın gerektirdiği seçimlik dersleri alabilen öğrenciler aynı zamanda, Fakülte’de yer alan diğer bölümlerin Turizm İşletmeciliği lisans öğrencilerine sunduğu Yan dal fırsatını da değerlendirebilmektedir. Ana dal ve yan dal dışında çift ana dal hakkına da sahip olan öğrenciler, Fakülte’de yer alan diğer bölümlerden herhangi birini istekleri doğrultusunda çift ana dal yapabilmek için seçebilmektedir.

Erasmus ve/veya ikili ilişkileri kapsamında anlaşmalı olunan pek çok uluslararası üniversitede asgari bir dönem olmak koşulu ile burslu bir şekilde öğrenim gören öğrenciler, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde en fazla yabancı öğrenci alan ve gönderen fakültelerden birinin öğrencileri olma şansına da sahiptir çünkü öğrenim hayatları boyunca kültürel çeşitlilik ortamında bilginin yanı sıra kültür paylaşımına da zemin bulmaktadır.

Akademik zenginliğin yanı sıra uygulamada da sektörle kurulan işbirlikleri ve projeler sayesinde öğrenciler, ev sahipliğini üstlendikleri Turizm Zirvesi’nde sektör temsilcileri ile buluşarak hem işletmeleri tanıma, hem ağ oluşturma fırsatı elde edebilmekte hem de henüz mezun olmadan istihdam olanakları yakalamaktadır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alan önde gelen sektör markalarının üst düzey yöneticileri, her yıl gelenekselleşen Turizm Zirvesi’ne katılmaktadır. Öte yandan Hilton İzmir ile işbirliğinde ilki 2019 yılında gerçekleştirilen Hilton Talks projesi kapsamında, Turizm İşletmeciliği Lisans öğrencilerinin tamamı Hilton İzmir ev sahipliğinde Hilton markasının Türkiye üst düzey yöneticilerinin konuşmalarını dinlerken, birebir tanışma fırsatı yakalamakta ve staj ve/veya kısmi/tam zamanlı iş fırsatı da yaratabilmektedir.

Yurtiçinde ve yurtdışında öğrenim gören öğretim elemanları, uzmanlıkları doğrultusunda öğrencilere çeşitli komisyonlar ile birebir destek vermektedir. Staj Komisyonu, öğrencilerin staj yeri bulmalarına zemin hazırlarken, staj sonrası öğrencilerin raporlarından yola çıkarak gelişimlerini izlemektedir. Fun and Art Days etkinliği ile öğrenciler, bir hafta süresince çeşitli sanatsal, rekreasyon odaklı etkinlikleri tasarlamakta, festival havası yaratmaktadır. Her yıl gönüllü öğrenciler liderliğinde ünlü konukların, akademisyen ya da sektör temsilcilerinin öğrenciler ile buluşturulduğu organizasyonlarda, lisans öğrencilerinin etkinlik yapma konusunda gerekli beceri ve yetkinlikleri kazanmaları hedeflenmektedir. Yiyecek-İçecek Anabilim Dalı ise Swiss Otel ile yaptığı protokol ile öğrencilerin ders kapsamında mutfak ve servis deneyimi kazanmalarını organize ettiği gibi farklı markalar ile öğrencilerin tanışmalarına zemin hazırlamaktadır.

Tüm bu eğitim ve öğretim sürecinin sonunda, öğretim planından alması gereken tüm dersleri tamamlamış, toplam 240 AKTS kredisi bulunan ve en az 2,00/4,00 kümülatif not ortalamasına sahip öğrenciler lisans derecesi almaktadır. Turizm İşletmeciliği mezunları, yoğunlukla zincir oteller, seyahat acentaları, havayolu firmaları, yiyecek-içecek işletmeleri, etkinlik acentaları gibi özel sektör işletmelerine yönelirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kamu kurumlarını ve akademik kariyer yapmak üzere üniversiteleri de tercih edebilmektedir. Mezunlar, staj döneminde elde ettikleri deneyimleri ve ulusal ve/veya uluslararası hareketlilikleri ile dikkati çekmektedir. Özellikle yabancı dile hakimiyetleri ile İrlanda, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde, Dubai, Qatar gibi Arap ülkelerinde, Amerika, Tayland, Malezya, Avustralya, Kanada gibi kıta ülkelerinde de çok sayıda mezunu bulunan bölümde, mezunlar, birbirlerine verdikleri destek ile de alanda bölümün ismini tanınır ve nitelikli bir marka haline getirmektedir. İngilizce İşletme Fakültesi mezunu olma özellikleri ile mezunlar, turizm sektörü dışında kalan sektörlerde (örneğin; Bankacılık ve Finans Sektörü, Perakendecilik, Dış Ticaret vd.) de görev alabilmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Lisans Programı (2020). Program Profili. http://debis.deu.edu.tr/ders-katalog//2020-2021/tr/bolum_1169_tr.html, (Erişim tarihi: 21.07.2020).