Dış Hatlar

Havayolu İşletmeciliği Kavram

Havalimanları içinde yer alan yurtdışı uçuşların gerçekleştirildiği terminallere dış hatlar denir. Uluslararası doğrudan ve aktarmalı uçuşların yapıldığı bu alanlar, giden yolcu ve gelen yolcu bölümleriyle hizmet vermektedir. Dış hatlar, uluslararası havalimanı statüsüne sahip olan havalimanlarında bulunan terminaller olarak da tanımlanabilir. Dış hatlar terminalleri içinde uçuş bilgilerinin yer aldığı alanlar bulunmaktadır.

Ayrıca uluslararası uçuşlarda havalimanına daha erken gelme zorunluluğu ve bağlantılı uçuşlarda daha fazla bekleme olasılığı nedeniyle yolcular, zaman geçirebilecekleri yerlere ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, yiyecek-içecek işletmeleri, hediyelik eşya dükkânları ve alışveriş alanları, dış hatlarda yer almaktadır. Ayrıca iç hatlarda yer almayan vergiden muaf alışveriş alanları olan duty-free dükkanları da dış hatların bekleme alanlarında bulunmaktadır. Bu işletmelerin yanında dış hatlar terminalleri içinde pasaport kontrol merkezleri, havayolu acentaları, kontuarlar, kiosk cihazları ve döviz büroları da bulunmaktadır.

Dış hatlar, turizmin gelişimi açısından büyük öneme sahiptir. Ulaştırma koşullarındaki gelişmeler, ülkelerin erişilebilirliğini arttırmaktadır. Turistler kolay ulaşabildikleri destinasyonlara yönelik seyahatleri daha fazla tercih etmektedir. Artan uluslararası uçuşlar ile turist sayısında ve turizm gelirinde artış yaşanmaktadır. Ayrıca ülke vatandaşlarının uluslararası turizme katılabilmesi için de dış hatlar terminallerinin varlığı büyük önem arz etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMI) (2019). https://www.dhmi.gov.tr/sayfalar/istatistik.aspx, (Erişim tarihi: 30.06.2019); Kuyucak Şengür, F. (2017). Havaalanı İşletmeciliğinde Yeni Eğilimler: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(4): 751-766.