Dental Turizm

Kavram Turizm Çeşitleri

Gelişmiş ülkelerde artan işsizlik oranı, sigorta kapsamında yer alan medikal hizmetlerin sayıca az olması, bu hizmetler arasındaki fiyat farkı ve artan nüfus hareketliliği dental turizm gibi medikal turizmin yeni türlerinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine sebep olmaktadır. Dental turizm; diş tedavisinin ve iyileşme sürecinin daha hızlı olması nedeniyle uluslararası hastalara tatil için daha fazla zaman ve enerji imkânı sağlamaktadır. Diş sağlığının yeniden kazandırılması amacıyla en az bir gece destinasyonda konaklamayı ve popüler destinasyonlara seyahat etmeyi gerektiren aktiviteler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Turizm olanaklarının yanı sıra diş hekimliği hizmetlerini teşvik ederek turistleri çekmek için oluşturulan bir ülke ya da konumdaki teşebbüs olarak da ifade edilmektedir.

Alan yazında dental turizme katılan turistler iki farklı şekilde ele alınmaktadır. Birincisi, diş tedavisi için yabancı bir ülkeye seyahat eden klasik diş turistleridir. Bu turistler ya sadece diş tedavisi ya da tatil paketinin bir parçası olarak diş tedavisi amacıyla seyahat etmektedir. İkincisi, memleketlerine geri dönen veya akrabalarını ziyaret eden göçmen turistlerdir ve ziyaretleri sırasında diş tedavisi yaptırmaktadır. Dental turistler, dental turizm kapsamında diş temizliği, diş beyazlatma ve basit dolgu işlemlerini içeren genel diş tedavilerini ya da diş hekimleri ve çene cerrahları tarafından uygulanan ve daha çok uzmanlık isteyen implant ameliyatlarını ve restoratif diş tedavilerini (köprü, veneer, kuron vb.) içeren özel diş tedavilerini talep etmektedirler.

Medikal turizm kapsamında diş tedavisi amacıyla yapılan seyahatler, 1990’lı yıllarda daha çok sınır komşusu olan ülkeler arasında gerçekleşmiştir. Bu nedenle, dental turizm, medikal turizme göre genellikle daha bölgesel bir özellik sergilemektedir. 1997 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa ile Asya’da Singapur önemli tıp merkezleridir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde artan diş sigortası primleri ve tedavi maliyetleri ile İngiltere’deki uzun bekleme listelerine bağlı gecikmeler, bu pazarların tercih edilmeme sebebi haline gelmiştir. 2000 yılı başlarında, Tayland ve Hindistan dental turizm destinasyonları arasında yer aldı. Bugün ise İtalya, Macaristan, Bulgaristan, Çekoslovakya ve Polonya özellikle daha ucuz diş bakımı hizmetleriyle tercih edilen ülkelerdendir. Ayrıca İspanya, Malezya, Güney Kore, Filipinler, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika, Brezilya, Kolombiya ve Kosta Rika dental turizmde öne çıkmaktadır. Dental turizm destinasyonu olarak bir ülkenin çekiciliği; uygun fiyat, hizmet kalitesi, ucuz ulaşım imkânı, internet kullanımı, tedavinin tatille birleştirilmesi, bekleme süresi, sağlık sigortaları ve aracı kurumlar vb. faktörlerden etkilenmektedir. Bu özellikler doğrultusunda, Türkiye de dünyada tanınan ve tercih edilen bir dental turizm merkezi haline gelmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

Chandu, A. (2015). Dental Tourism. İçinde; N. Lunt, D. Horsfall ve J. Hanefeld (Editörler) Handbook on Medical Tourism and Patient Mobility (ss. 403-410). Cheltenham, Massachusetts: Edward Elgar Publishing; Jaapar, M., Musa, G., Moghavvemi, S. ve Saub, R. (2017). Dental Tourism: Examining Tourist Profiles, Motivation and Satisfaction, Tourism Management, 61: 538-552; Kaçmaz, Y. Y. ve Kahveci, A. (2016). Dental Turistlerin Dental Turizm Deneyimlerine Yönelik Bir Araştırma: Alanya Örneği, Journal of International Social Research, 9 (43): 1899-1908; Loubeau, P. (2009). The Globalization of Dental Care: An Opportunity for Croatian Tourism, Tourism, 57 (2): 193-199; Lunt N. (2015). International Patients on Operation Vacation: Medical Refuge and Health System Crisis: Comment on International Patients on Operation Vacation – Perspectives of Patients Travelling to Hungary for Orthopaedic Treatments, International Journal of Health Policy and Management, 4 (5): 323–325.