Café Latte

GASTRONOMİ YEME-İÇME İŞLETMESİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Kahve Üretimi ve Sunumu Kahve

Kahve, tarih boyunca farklı kültürlerde çeşitli şekillerde tüketilmiş ve bazı katkılarla zenginleştirilmiştir. 1960’ların sonlarında, kahvenin sadece tüketime dayalı bir ürün olarak görülmesine karşı gelişen ikinci dalga kahve akımıyla birlikte, insanlar espresso temelli ve filtresiz özel içeceklerle tanışmaya başlamıştır. İtalyanca “süt” anlamına gelen “Latte” İtalya'da genellikle sabah kahvaltılarında kahve bazlı evde hazırlanan bir içecek olarak hazırlanmış ve Café Latte olarak isimlendirilmiştir. İlerleyen zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde 1980’lerde üçüncü dalga kahvecilik hareketiyle birlikte ticari bir ürün haline gelerek hem günlük tüketimde hem de modern gastronomide önemli bir yer edinmiştir. Günümüzde ise çeşitli küresel kahve zincirlerinin etkisiyle dünya çapında popülerleşmiştir. Türkiye’de kahve kültürünün 2000’li yılların başlarından itibaren gelişmesiyle birlikte kahve tüketimi de giderek artmıştır.

Reçetesi ve Hazırlanışı

Malzemeler Miktar (1porsiyon) Kullanılan Araçlar İşlem

Espresso kahve

Tam yağlı süt

Süt köpüğü

9 gram

310 mililitre

10 gram

Espresso kahve makinesi

Tek musluklu portafiltre

Tamper

Süt potu

Porselen latte fincanı

Kahve çekirdekleri espresso kahve öğütücüsünde öğütülür. 

Öğütülen kahve tek musluklu portafiltreye aktarılır temperle düzgünce sabitlenir. 

Espresso çekilir. 

Diğer tarafta süt buhar çubuğuyla 70°C arasında ısıtılır ve köpük elde edilir. 

Latte fincanına alınan espressonun üzerine süt yavaşça eklenir ve en üstte 1bir-iki santimetre süt köpüğü kalacak şekilde döküm tamamlanır.


Sunum
Bu kahve çeşiti servis edilirken “Latte Sanatı” adı verilen bir teknik kullanılır. Bu teknik kahvenin tadına bir etkide bulunmazken onu sıradan bir içecekten öte bir sanat formuna dönüştürmektedir.

Cafe Latte, genellikle cam fincanda (~300 mililitre) ya da porselen kupa içerisinde servis edilir. Şeffaf bardak tercih edilmesi, süt ve kahve katmanlarının görsel etkisini artırır. Sunumda estetik latte art desenleri, yanında minik kurabiyeler ve şeker alternatifleriyle birlikte servis edilmesi yaygındır.

Alternatif Hazırlanış ve Sunum Yöntemleri

Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi Café Latte de zamanla farklı şekillerde hazırlanarak sunulmaya başlamıştır. Örneğin soğuk olarakta hazırlanabilmektedir. Buzlu Café Latte hazırlanırken kahve ve süt bir süt potunda karıştırılarak buz dolu bardağa eklenir ve servis edilir. Ayrıca günümüzde ortaya çıkan alternatif tariflerde bitkisel sütler (badem, yulaf, soya) ya da aromatik şuruplar da kullanıldığı bilinmektedir.

Café Latte dönemsel olarak hazırlanarak farklı aroma vericiler ve baharatlar ile zenginleştirilmektedir. Örneğin sonbaharda pumpkin spice latte balkabağı ve baharat, yılbaşı döneminde toffee nut latte caramel ve badem aroması, gingerbread latte zencefilli kurabiye aroması ile hazırlanarak tüketiciye sunulmaktadır.  

Referanslar

Aydemir, Z. (2023). Espresso Bazlı Kahve Çeşitleri. A. Arman (Editör). Kahvenin Kitabı (ss. 95-107). İstanbul: Oğlak Kitabevi.  ISBN 978-625-413-066-3; Morris, J. (2013). Why espresso? Explaining changes in European coffee preferences from a production of culture perspective, European Review of History: Revue européenne d'histoire, 20(5): 881-901; Özdemir, A. (2021). Üçüncü dalga kahve akımı ve Türkiye'deki yansımaları, Gastronomi ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2): 44–59. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.816; Türkiye Kahve Derneği. (2022). Kahve kültürü raporu. https://turkkahvesidernegi.org.tr, (Erişim tarihi: 02.05.2025).

Konuyla ilgili diğer maddeler için bkz.: