Buket Garni

Gastronomi

Buket garni, küçük bir demet gibi bağlanan ya da ince bir beze sarılan, yemeklere tadını veren aromalı bitkiler topluluğudur. Pişirilmekte olan bir et ya da sebze suyunu, sosu, çorbayı veya yemeği lezzetlendirmek için kullanılmaktadır. Baharatları bir arada tutmak için bir ip yardımıyla bağlanarak hazırlanmasıyla oluşturulan demet şeklindeki lezzet verici baharat karışımıdır.

Buket garni genelde üç ya da dört baharat bir arada sarılarak elde edilir ama bileşimi yerel kaynaklara ve kullanım amacına göre değişebilmektedir. Mutfak içerisindeki kullanım amacına bağlı olarak maydanoz sapı, defne yaprağı, kekik, biberiye, adaçayı gibi baharatlarla birlikte kereviz sapı, pırasa gibi sebzeler de eklenerek hazırlanabilir. Temel bir buket garni, pırasa ve kereviz, kekik sapları, defneyaprağı ve maydanoz saplarını içermektedir. Escoffier’in tariflerinde bahsi geçen klasik buket garnide ise sadece maydanoz, kekik ve defne yaprağı bulunmaktadır. Buket garni hazırlarken kullanılması düşünülen baharatların miktarları yapılacak ürünün özelliğine göre ayarlanmalıdır. Örneğin; bir litrelik sebze suyu için hazırlanan buket garni içeriğinde; üç sap maydanoz, iki sap kekik ve iki parça defne yaprağı sebze suyunu lezzetli bir hâle getirmek için yeterli olmaktadır. Gereğinden fazla miktarlarda hazırlanan ve kullanılan buket garni, yapılan yemek için olumsuz bir aroma ve tat verebilmektedir.

Bununla birlikte, buket garni hazırlandıktan sonra içerisine katılacak olan yiyeceğin ocak üzerinde pişiyor olması gerekmektedir. Buket garni pişirilen bir yiyeceğe konulduğunda en fazla 25-30 dakika bekletilmeli sonrasında bir maşa veya kaşık yardımıyla yemeğin içerisinden çıkartılmalıdır. Buket garni kullanımı esnasında zamanlamaya dikkat etmek önemlidir. Eğer pişmekte olan bir yiyeceğin içerisindeki baharatlar uzun süre ısıya maruz kalır ise acılaşarak yemeğin istenilen lezzette olmasını engelleyecektir. Buket garninin, hazırlanan bir yemeğin ocak üzerinden alınmadan ve zaman planlaması yapılarak kullanılması baharatların aromasından en mükemmel şekilde faydalanmak için önemli bir gerekliliktir.

Yararlanılan Kaynaklar

Gisslen, W. (2011). Professional Cooking (Yedinci baskı). New Jersey: John Wiley; Morgan, J. L. (2006). Culinary Creation: An Introduction to Foodservice and World Cuisine. Birlişik Krallık: Elsevier Inc.; Robuchon, J. (2005). Larousse Gastronomique. İstanbul: Oğlak Yayınları; Sinclair, C. (2005). Dictionary of Food International Food and Cooking Terms from A to Z (İkinci baskı). Londra: A and C Black Publishers; The Culinary Institute of America. (2013). Techniques of Healthy Cooking. (Dördüncü baskı). Amerika: Johnson and Wales.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yıldız, E. (2016). Fransız Mutfağı. İçinde; H. Yılmaz Dünya Mutfakları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.